« Powrót do Niedoczynność tarczycy

Czy zmiana diety pomaga w leczeniu niedoczynności tarczycy?

Odpowiednia dieta może znacząco wspomóc leczenie niedoczynności tarczycy. Składniki odżywcze konieczne do jej prawidłowego funkcjonowania to przede wszystkim jod, selen, cynk oraz witaminy z grupy B.

Jod jest niezbędny do syntezy hormonów tarczycy, a selen i cynk wspierają ich metabolizm. Zaleca się spożywanie ryb morskich, jaj, orzechów brazylijskich i pełnoziarnistych produktów zbożowych.

Ważne jest również dbanie o odpowiednią ilość zdrowych tłuszczów, takich jak te zawarte w oliwie z oliwek czy awokado. Warto sięgać również po produkty bogate w antyoksydanty, takie jak jagody czy zielone warzywa liściaste, które pomagają w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym.

Przy niedoczynności tarczycy z diety warto wyeliminować produkty utrudniające wchłanianie hormonów tarczycy, takie jak soja czy warzywa kapustne (spożywane w nadmiarze).

Istotne jest również unikanie nadmiernego spożycia przetworzonych cukrów i tłuszczów trans, które mogą dodatkowo obciążać metabolizm.

Należy jednak pamiętać, że zmiana diety przy niedoczynności tarczycy nie zastąpi leczenia hormonalnego. Zawsze powinna być też konsultowana z lekarzem lub dietetykiem.

e-Konsultacja po Receptę Online
Niedoczynność tarczycy – przyczyny, objawy i rodzaje

Rozpocznij teleporadę
z opcją Recepty Online
bez wychodzenia z domu.

skonsultuj się z lekarzem


Inne pytania