Receptomat | e-Recepta w 5 min

Jak pomóc skórze i zapobiegać egzemie?

Charakterystyczne grudki, którym towarzyszy zaczerwienienie i swędzenie skóry, mogą świadczyć o egzemie. Uciążliwa przypadłość, wywołana zapaleniem wierzchniej warstwy skóry, wymaga leczenia pod okiem specjalisty. Dodatkowo, aby wspomóc terapię i zapobiec nawrotom choroby, warto zadbać o odpowiednią pielęgnację skóry. 

Czym jest egzema i jak się objawia?

Zanim przejdziemy do kwestii pielęgnacji skóry z egzemą, wyjaśnijmy, czym tak naprawdę ona jest. Pod tą nazwą kryje się przewlekła choroba zapalna skóry, dotykająca jej wierzchnią część i występująca na całym ciele - najczęściej na dłoniach, twarzy, głowie, nogach, stopach i pod pachami. 

W większość przypadków początkiem egzemy jest pojawienie się swędzącego zaczerwienienia i obrzęku, a w późniejszym czasie - plam mających tendencję do łuszczenia się. Na skórze chorego można zaobserwować drobne grudki lub pęcherzyki z płynem, które po pęknięciu tworzą kolejne wykwity. Skóra chorych jest przy tym bardzo wrażliwa i szybko ulega uszkodzeniom.

W razie wystąpienia objawów egzemy, konieczna jest konsultacja lekarska. Umów e-wizytę z lekarzem - szybko i wygodnie za pomocą portalu Receptomat.pl. W jej trakcie możesz uzyskać również e-receptę na leki przeciwzapalne zmniejszające dolegliwości wywołane chorobą.Czym jest egzema i jak sobie z nią radzić?

W jaki sposób można zapobiegać egzemie?

Egzema to choroba będąca alergiczną reakcją skóry na daną substancję lub mająca podłoże genetyczneW pierwszym przypadku kluczowe jest, aby w razie wystąpienia objawów, ograniczyć ponowne pojawienie się egzemy. W tym celu trzeba wyeliminować kontakt z czynnikiem wywołującym reakcję alergiczną. Do czynników tych zaliczane są produkty spożywcze, środki chemiczne i kosmetyki.

Jak pomóc skórze z egzemą?

Bez względu na przyczynę powstania egzemy, skórę nią dotkniętą należy odpowiednio pielęgnować. W tym celu warto sięgać po emolienty - produkty te skutecznie nawilżają i poprawiają barierę naskórkową, przez co zmniejszają jej podatność na drażniące czynniki zewnętrzne. Sprawiają również, że skóra jest mniej sucha, a przez to nie łuszczy się. Emolienty pozwalają też zredukować stan zapalny i widoczne zaczerwienienie skóry. 

Emolienty powinno stosować się jako uzupełnienie terapii zalecanej podczas wizyty lekarskiej. Można po nie sięgać również po zakończonym leczeniu farmakologicznym. Warto rozważyć korzystanie z nich także w celach profilaktycznych - zapobiegawczo przed wystąpieniem choroby, która lubi nawracać. Wybór produktów do skóry z egzemą powinniśmy skonsultować z dermatologiem.

Co może nasilać objawy egzemy?

Zaostrzeniu egzemy sprzyja nadmierne schładzanie lub przegrzewanie skóry. Dlatego też,  bardzo ważne jest stosowanie luźnych i przewiewnych ubrań wykonanych z naturalnych materiałów. Odradza się również zbyt długie kąpiele w gorącej wodzie. Niewskazane jest wystawianie skóry na słońce - jego działanie może nasilać objawy egzemy. Podobnie zimą należy chronić skórę przed działaniem ujemnych temperatur. Do mycia warto stosować środki w postaci żeli i pianek, które wyrównują pH skóry. Tuż po umyciu, skórę należy dokładnie osuszyć czystym ręcznikiem, a następnie posmarować nawilżającym środkiem odbudowującym płaszcz lipidowy. 

Dieta przy egzemie - jakie produkty wybierać, a których unikać?

W egzemie nie bez znaczenia jest też odpowiednia dieta. W przypadku alergii na dany produkt spożywczy, należy bezwzględnie wyeliminować go z jadłospisu. W codziennym menu powinny znaleźć się składniki, które poprawiają kondycję skóry i pozwalają na jej nawilżenie. Są to przede wszystkim oleje roślinne, siemię lniane, ryby oraz orzechy włoskie, które pozwalają utrzymać prawidłowe nawodnienie skóry. 

Równie ważna jest suplementacja - u osób w egzemie zalecane jest uzupełnianiu witamin A i E, które pozytywnie wpływają na ogólną kondycję skóry. Witaminy te znajdziemy w zielonych warzywach, produktach pełnoziarnistych i jajach. Do tego pamiętajmy o piciu co najmniej 2 litrów wody dziennie. Unikajmy natomiast cukru i przetworzonej żywności.