Uboga w witaminy i minerały, a obfita w cukry i tłuszcze - nie od dziś wiadomo, że zła dieta wpływa na nasze zdrowie. W przypadku osób chorych na depresję niewłaściwe żywienie może pogłębiać problemy natury psychicznej. Co jeść, by skutecznie walczyć z depresją? Spożycie jakich składników warto natomiast ograniczyć?
Depresja - najczęstsze spośród zaburzeń nastroju, które wpływa na ogólną kondycję organizmu, to choroba wymagająca leczenia. Często poza farmakoterapią (odpowiednio dobranymi lekami na depresję) u chorych stosuje się jeszcze psychoterapię.
To jednak nie wszystko - w procesie zdrowienia bardzo ważną rolę odgrywa również właściwa dieta, która może zmniejszyć objawy depresji.
Dieta w depresji powinna przede wszystkim zawierać wszystkie niezbędne składniki odżywcze, takie jak białko, tłuszcz i węglowodany oraz witaminy i minerały, przyjmowane w odpowiedniej ilości i we właściwych proporcjach. Bardzo ważne jest również pilnowanie zapotrzebowania kalorycznego - u chorych na depresję bardzo często rozwija się niedożywienie lub otyłość.
Dieta pozbawiona składników odżywczych może mieć wpływ na zachorowanie na depresję, jak również utrudniać jej leczenie.
Profilaktycznie i wspomagająco w przypadku zaburzeń nastroju należy przyjmować:
W diecie osób chorych na depresję powinny znaleźć się źródła wymienionych wcześniej składników odżywczych. I tak:
Niektóre składniki mogą powodować wzrost ryzyka zachorowania na depresję, a także nasilać objawy choroby. Ograniczyć warto przede wszystkim:
Ich nadmierne spożycie prowadzi do braku równowagi w niektórych substancjach chemicznych w mózgu, w tym odpowiedzialnych za nastrój.
Lek stosowany w leczeniu depresji to m.in. Asentra.
Wdrożenie optymalnej diety może wspomagać układ nerwowy oraz zwiększać skuteczność farmakoterapii lub psychoterapii. W razie zaobserwowania u siebie objawów depresji, należy skonsultować się z lekarzem - wizytę szybko i wygodnie umówisz przez serwis Receptomat.pl.
e-Konsultacja z Receptą Online