Najważniejsze informacje:
Naturalne sposoby na odchudzanie, takie jak zioła, herbatki oczyszczające czy ocet jabłkowy do picia mogą stanowić idealne uzupełnienie diety, przyspieszając utratę zbędnych kilogramów. Odpowiednio dobrane środki wspierają detoksykację organizmu, przyspieszają metabolizm, zapobiegają obrzękom, a mogą również wpływać na zmniejszenie apetytu. Jaka jest najlepsza herbata na odchudzanie? Czy ocet jabłkowy odchudza? Przeczytaj poniższy artykuł i dowiedz się, jakie są sprawdzone zioła na odchudzanie!
Utrata zbędnych kilogramów wymaga dyscypliny i zmiany trybu życia. Wprowadzenie diety redukcyjnej i podjęcie aktywności fizycznej zwykle stopniowo przynosi zamierzony efekt. Dodatkowe wykorzystanie naturalnych sposobów na odchudzanie, takich jak zioła i herbatki na odchudzanie, czy woda z octem jabłkowym na czczo, może przyspieszyć cały proces.
Preparaty ziołowe stosowane jako wspomaganie diety odchudzającej zwykle nie tylko mają właściwości pobudzające przemianę materii (np. herbata z gryki na odchudzanie), ale mogą również:
Ogromną zaletą większości naturalnych produktów wspierających proces odchudzania (oprócz działania prozdrowotnego) jest również cena i ogólna dostępność wielu z nich. Niektóre zioła można bezpiecznie zbierać samodzielnie (np. pokrzywa, mniszek lekarski), dbając jedynie o to, aby pochodziły z czystych obszarów (z dala od ulic, fabryk). Brak takich możliwości nie powinien być powodem do zmartwienia, ponieważ większość preparatów o działaniu przyspieszającym przemianę materii można kupić w sklepach spożywczych (np. ocet jabłkowy, zielona herbata na odchudzanie). Inne dostępne są w sklepach zielarskich (herbata z gryki na odchudzanie, suplementy diety na bazie ziół) lub w aptekach.
Ocet jabłkowy uzyskiwany jest z jabłek w wyniku fermentacji. Roztwór znany jest z działania prozdrowotnego, m.in. stabilizuje poziom cukru we krwi, wpływa na detoksykację organizmu, zwiększa produkcję soków trawiennych, przyspiesza przemianę materii oraz redukcję tkanki tłuszczowej.
Uzyskanie efektu działania możliwe jest jedynie przy regularnym stosowaniu roztworu uzyskanego z połączenia 1-2 łyżek octu jabłkowego ze szklanką wody. Najlepsze efekty uzyskuje się, stosując ocet jabłkowy 2-3 razy dziennie.
Kurację najlepiej rozpoczynać od mniejszego stężenia octu (np. 1 łyżeczka na szklankę wody), które stopniowo zwiększa się przez okres kilku tygodni, aż do osiągnięcia dawki maksymalnej — 2 łyżki octu jabłkowego ja szklankę wody.
Kwas octowy nie powinien być stosowany bez rozcieńczenia, ani w większych ilościach, ponieważ może podrażniać żołądek, wywoływać biegunki i bóle brzucha. Należy również pamiętać, że środek powinien stanowić jedynie uzupełnienie innych metod odchudzania (dieta, ćwiczenia).
Roztwór najlepiej wypijać pół godziny przed głównymi posiłkami. Picie octu jabłkowego na czczo pobudza produkcję soków trawiennych, a dodatkowo szklanka roztworu wypełnia żołądek, zmniejszając apetyt i umożliwiając najedzenie się mniejszą porcją posiłku.
Dla zdrowej osoby bez przeciwwskazań (np. choroba wrzodowa, ciąża), która wie, jak pić ocet jabłkowy na odchudzanie (roztwór z wodą), kuracja jest całkowicie bezpieczna i może być stosowana przez długi czas. Pierwsze efekty widoczne są zwykle po około 10-12 tygodniach regularnego stosowania preparatu.
Wiele ziół zalicza się do naturalnych sposobów na odchudzanie. Najwięcej roślin należących do tej grupy wykazuje działanie wspomagające przemianę materii, a tym samym przyspieszające spalanie tłuszczu. Ponadto zioła na odchudzanie mogą mieć również działanie:
Należy pamiętać, że zioła na odchudzanie pozwalają jedynie na poprawę i/lub przyspieszenie efektu odchudzającego podstawowych metod, takich jak właściwie zbilansowana dieta i regularna aktywność fizyczna.
Jest kilka sposobów na wykorzystanie odchudzających właściwości ziół. Na rynku dostępne są m.in. gotowe mieszanki, tabletki czy kapsułki odchudzające z ziół, niekiedy nawet o bardzo sprecyzowanym działaniu (np. zioła na odchudzanie brzucha). Najpopularniejszym sposobem wykorzystania ziół na odchudzanie jest picie tzw. herbatek odchudzających.
Można wyróżnić dwa główne sposoby picia ziół na odchudzanie:
W przypadku gotowych preparatów producent informuje zwykle o zalecanej metodzie spożywania naparu z określonej rośliny lub mieszanki.
Uzyskanie efektu odchudzającego ziół wymaga regularnego i zwykle długotrwałego stosowania.
Ze względu na różnorodne właściwości zioła na odchudzanie można podzielić na 5 grup:
Ze względu na różnorodne właściwości roślin i korzyści wynikające z ich połączenia, najpopularniejsze jest stosowanie mieszanek ziół na odchudzanie.
Stosowanie niektórych ziół wymaga szczególnej ostrożności (np. szałwia, morszczyn), dlatego w razie wątpliwości warto skonsultować się z lekarzem.
Dobra herbata na odchudzanie kojarzy się zwykle z mieszanką ziół o działaniu przyspieszającym przemianę materii i redukcję tkanki tłuszczowej. Ale podobne właściwości mają również inne herbaty.
Wszystkie herbaty: czarna, czerwona i zielona pochodzą z tej samej rośliny. Różnice w smaku, właściwościach i wyglądzie wynikają z innych procesów, którym poddawane są liście po zbiorze.
Tradycyjna czarna herbata, ze względu na obecność polifenoli, wspiera pracę wątroby i trawienie tłuszczów, dlatego może być pomocna w zrzucaniu zbędnych kilogramów (oczywiście pod warunkiem, że będzie pita bez dodatku cukru). Zawartość związków jest stosunkowo niewielka, dlatego nie należy przeceniać jej działania.
Dobrym rozwiązaniem może być picie czarnej herbaty z imbirem na odchudzanie, ponieważ pozwala na połączenie właściwości obu roślin.
Zielona herbata zawiera najwięcej polifenoli spośród wszystkich herbat. Dlatego uważa się, że ma najsilniejsze właściwości odchudzające.
Badania wykazały, że przyjmowanie ekstraktów z zielonej herbaty przyczynia się do poprawy utleniania tłuszczu o 17 proc. Napar działa zdecydowanie słabiej od ekstraktu, ale wciąż zauważalne jest przyspieszone spalanie kalorii o ok. 4 proc. w porównaniu z osobami, które nie piją zielonej herbaty.
Napój nie tylko wspiera procesy metaboliczne, ale również zmniejsza apetyt oraz wspomaga spalanie tłuszczu trzewnego.
Czerwona herbata (Pu-Ehr) ma działanie wspomagające trawienie i przyspieszające spalanie tłuszczu. Wypijanie 4-5 filiżanek napoju sprzyja nie tylko pobudzaniu układu pokarmowego, przemianie materii i redukcji tłuszczu, ale również:
Nie należy pić czerwonej herbaty czczo lub w trakcie restrykcyjnych diet odchudzających, ponieważ może doprowadzić do wyniszczenia organizmu.