Receptomat | e-Recepta w 5 min

Jaką dietę stosować przy niedoczynności tarczycy? Co jeść, a co unikać?

Niedoczynność tarczycy powstaje w konsekwencji niedoboru hormonów T3 i T4. Jednym z czynników wpływających na prawidłową pracę organu jest dieta. Jakich produktów należy unikać przy niedoczynności tarczycy? Dlaczego ważne jest spożywanie około 100 g białka? Dlaczego dieta tarczycowa powinna być bogata w jod? Sprawdź!jaką dietę przy niedoczynności tarczycy?

Spis treści

Niedoczynność tarczycy a dieta

Dieta jest jednym z kluczowych czynników wspomagających prawidłowe funkcjonowanie tarczycy. Odpowiednio skomponowana i bogata w niezbędne składniki odżywcze, stymuluje produkcję hormonów odpowiedzialnych za wiele życiowych funkcji i zdrowie organizmu. Dieta tarczycowa powinna charakteryzować się wysoką podażą antyoksydantów, białka i mikroelementów. W diecie chorych na niedoczynność tarczycy nie powinno zabraknąć kluczowych składników, takich jak: selen, cynk, żelazo, jod i witamina D3. Kompozycja ta ma potencjał przeciwzapalny, wspiera prawidłową syntezę hormonów tarczycy i zapewnia wysoką jakość najważniejszych enzymów, produkowanych przez gruczoł odpowiedzialnych m.in. za metabolizm.  

Kluczowym składnikiem diety przy niedoczynności tarczycy, ale też i innych schorzeniach tego organu, jest jod. Warunkuje on prawidłowe funkcjonowanie gruczołu, zapewnia produkcję niezbędnej ilości hormonów i zapobiega zaburzeniom rozwojowym. Przewlekły niedobór jodu może być jedną z przyczyn niedoczynności tarczycy. WHO rekomenduje spożywanie 150 ߎg jodu na dobę. Wyższa podaż wskazana jest tylko w uzasadnionych przypadkach i po konsultacji z lekarzem. 

Zasady żywieniowe przy niedoczynności tarczycy

  1. Twój codzienny jadłospis powinien zawierać produkty pochodzenia zwierzęcego i roślinnego. 

  2. Spożywaj produkty pełnoziarniste zapewniające odpowiednią podaż błonnika

  3. Codziennie jedz minimum jedną porcję warzyw lub owoców. 

  4. Główne posiłki komponuj z chudego mięsa lub tłustych morskich ryb (np.makrela, dorsz, łosoś, tuńczyk).

  5. Codziennie spożywaj około 100g białka - w postaci chudego mięsa, ryb lub niskotłuszczowego nabiału. Składnik ten stymuluje produkcję hormonu wzrostu i bierze udział w przemianach metabolicznych

  6. Ogranicz spożywanie soli kuchennej i cukru. 

  7. Wyeliminuj słone przekąski, gotowe dania, posiłki typu fast food, słodkie napoje

  8. Smażenie zastąp pieczeniem lub gotowaniem. 

  9. Codziennie wypijaj minimum 2 litry wody i lekkie napary herbat

  10. Tłuszcze zwierzęce zastąp roślinnymi.

  11. Spożywaj 5 posiłków dziennie w odstępach 3-4 godzin

Dieta tarczycowa powinna być urozmaicona i skomponowana z produktów o niskim indeksie glikemicznym. Bardzo ważna jest jej odpowiednia kaloryczność, dopasowana do potrzeb pacjenta. Dieta przy niedoczynności tarczycy musi uwzględniać: wiek, wagę, wzrost i aktywność fizyczną osoby dorosłej lub dziecka. Wpływ na jej kompozycję mają również występujące i potwierdzone badaniami nietolerancje pokarmowe, alergie i choroby przewlekłe. Biorąc pod uwagę wszystkie zmienne, kompozycja diety przy niedoczynności tarczycy powinna być konsultowana z lekarzem. 

Kontakt z endokrynologiem dotyczący zmian nawyków żywieniowych z powodzeniem może odbyć się zdalnie pod warunkiem, że pacjent posiada wszystkie niezbędne badania potwierdzające schorzenie. Serwis Receptomat.pl umożliwia e-konsultację ze specjalistą, która kończy się otrzymaniem kodu do realizacji e-recepty, np. na Novothyral.

Produkty, których powinieneś unikać

Osoba z niedoczynnością tarczycy powinna unikać roślin kapustnych (jarmuż, kalafior, kalarepa, rzepa, kapusta, brukselka, brokuły), spożywanych zarówno na surowo, jak i poddanych obróbce termicznej. Ich niekorzystne działanie na gruczoł wynika z zawartości tzw. goitrogenów, czyli substancji hamujących metabolizm jodu i sprzyjających przerostowi wola tarczycy. 

Stężenie goitrogenu nie ulega całkowitemu rozkładowi nawet w procesie gotowania! Obecność substancji wykrywana jest także w mleku krów karmionych paszą roślin zawierających goitrogeny i orzeszkach ziemnych. Niekorzystny wpływ na funkcjonowanie tarczycy ma również zawarta w soi daidzeina. 

Produkty niezalecane i zalecane przy niedoczynności tarczycy

Zalecane

  • Produkty zbożowe (pieczywo pełnoziarniste, kasze gruboziarniste, płatki zbożowe, ryż brązowy i makaron razowy)
  • Warzywa 
  • Owoce świeże i mrożone
  • Orzechy i nasiona (orzechy: brazylijskie, włoskie, laskowe, nerkowca, migdały, pestki dyni, nasiona słonecznika, sezam, siemię lniane)
  • Rośliny strączkowe (ciecierzyca, soczewica, fasola, groch, bób)
  • Mleko i przetwory (niskotłuszczowe mleko, naturalny jogurt, kefir, maślanka, chude twarogi)
  • Mięso (chude mięso poddawane prostej obróbce)
  • Ryby (świeże ryby morskie)
  • Tłuszcze (tłuszcze roślinne i masło w małej ilości)
  • Desery (sałatki owocowe, budynie, galaretki, sorbety)
  • Przyprawy (naturalne przyprawy i zioła)

Niezalecane 

  • Produkty zbożowe (pieczywo pszenne, biały ryż, biały makaron, pieczywo cukiernicze)
  • Warzywa (warzywa kapustne) 
  • Owoce (owoce z puszki lub kandyzowane, dżemy, powidła i konfitury)
  • Orzechy i nasiona (orzechy ziemne, pini, orzechy z dodatkami) 
  • Rośliny strączkowe (soja)
  • Mleko i przetwory (pełnotłuste mleko i przetwory, sery pleśniowe)
  • Mięso (mięso peklowane, podroby, konserwy mięsne, gotowe szynki)
  • Ryby (ryby wędzone i konserwy)
  • Tłuszcze (tłuszcze zwierzęce, w szczególności smalec, słonina, boczek)
  • Desery (ciasta, batony, cukierki)
  • Przyprawy (gotowe marynaty i mieszanki, kostki rosołowe) 

Receptomat

Niedoczynność Tarczycy

Wypełnij formularz, aby rozpocząć
e-konsultację z receptą w 5 minut
bez wychodzenia z domu.

Zniżka: 30% taniej

Rozpocznij e-Konsultację

Receptomat

Podobne wpisy o niedoczynności tarczycy: