Chrypka i kaszel po jedzeniu – z czego wynika, jak leczyć?

Chrypka i kaszel po jedzeniu

Chrypka i kaszel po jedzeniu – z czego wynika, jak leczyć?

Najważniejsze informacje:

  • Kaszel i chrypa po jedzeniu mogą mieć różne przyczyny. Najczęściej wynikają z refluksu żołądkowo-przełykowego, zachłyśnięcia, alergii pokarmowych, chorób dróg oddechowych lub niezdrowych nawyków żywieniowych.
  • Kaszel po jedzeniu u dzieci często jest objawem alergii pokarmowej, w której chrypka i kaszel są reakcją na pewne składniki spożywanych posiłków.
  • Męczący przewlekły kaszel po posiłku powinien skłonić do konsultacji z lekarzem, ponieważ może być objawem poważniejszych problemów zdrowotnych, które wymagają specjalistycznego leczenia.
  • Leczenie kaszlu pojawiającego się po jedzeniu zależy od przyczyny i może obejmować zmiany w stylu życia i diecie, stosowanie leków na refluks lub na alergię, leczenie dysfagii lub unikanie alergenów pokarmowych.

Chrząkanie i kaszel po jedzeniu – z czego może wynikać?

Przyczynę uporczywego kaszlu znaleźć można zarówno w chorobach układu pokarmowego (refluks – cofanie się treści z żołądka do przełyku), alergiach (alergia pokarmowa), jak i w chorobach układu oddechowego (zachłystowe zapalenie płuc, przewlekłe zapalenie oskrzeli, astma, przewlekła obturacyjna choroba płuc).

Kaszel po jedzeniu może mieć różne przyczyny:

  • Refluks żołądkowo-przełykowy (GERD) – cofanie kwasowej treści z żołądka do przełyku może podrażniać błonę śluzową, co prowadzi do kaszlu. Refluks i jego objawy mogą nasilać się po jedzeniu, zwłaszcza w przypadku położenia się lub pochylania po posiłku. Towarzyszy temu zgaga i nieprzyjemne uczucie odbijania.
  • Zachłyśnięcie to przypadkowe dostanie się jedzenia lub płynów do dróg oddechowych zamiast do przełyku. Kaszel jest naturalną reakcją obronną organizmu, który stara się usunąć obce substancje z dróg oddechowych. Osoby z dolegliwościami neurologicznymi, starsze osoby oraz osoby mające problem z połykaniem (dysfagią) są bardziej narażone na zachłyśnięcie się, dlatego częściej może u nich pojawić się kaszel po jedzeniu.
  • Alergie pokarmowe – niektóre osoby mogą kaszleć po jedzeniu określonych pokarmów, na które są uczulone. Objawy alergii pokarmowej mogą obejmować swędzenie w ustach, obrzęk języka i gardła, a także kaszel alergiczny.
  • Choroby płuc (takie dolegliwości jak przewlekła obturacyjna choroba płuc (POChP), astma lub mukowiscydoza) mogą powodować kaszel, który może nasilać się po jedzeniu. Pacjenci chorujący na astmę zazwyczaj borykają się z napadami kaszlu po kontakcie z zimnym powietrzem lub po wysiłku fizycznym, w praktyce jednak mogą zmagać się także z atakami uporczywego kaszlu także po posiłkach. 
  • Niezdrowe nawyki żywieniowe – tłuste jedzenie, objadanie się, jedzenie na szybko, spożywanie napojów i pokarmów podrażniających błonę śluzową przełyku mogą prowadzić do wystąpienia kaszlu po jedzeniu, szczególnie u pacjentów cierpiących na refluks żołądkowo-przełykowy.

Mokry kaszel po jedzeniu – skąd się bierze?

W przypadku kaszlu mokrego po spożytym posiłku najczęściej przyczyny należy szukać w cofaniu się treści żołądkowej do przełyku. Choroba refluksowa przełyku jest dolegliwością związaną z przesuwaniem się soków trawiennych z żołądka z powrotem do przełyku. To właśnie po posiłku ich wydzielanie jest najbardziej nasilone. Atak mokrego kaszlu może pojawić się szczególnie w przypadku przyjęcia pozycji leżącej po posiłku, zaraz po wstaniu.

Przejdź e-konsultację i zapytaj o e-receptę na Twoje leki

Jeśli atakowi mokrego kaszlu po jedzeniu (kaszel z flegmą po jedzeniu) towarzyszy ból w klatce piersiowej i gorączka, wówczas prawdopodobne jest to zachłystowe zapalenie płuc. Objawom tym zazwyczaj towarzyszy odkrztuszanie charakterystycznej żółto-zielonkawej wydzieliny, duszność, kłucie w klatce piersiowej i zwiększone wydzielanie śliny.

Suchy kaszel i chrypka po jedzeniu

Kaszel pojawia się po spożytym posiłku wskutek podrażnienia błony śluzowej. Może pojawić się także ból gardła, ucisk w klatce piersiowej i duszność. To sugeruje, że w gardle lub w krtani może rozwijać się inna choroba, wymagająca diagnostyki i rozpoczęcia leczenia. 

Zetknięcie się z pokarmami, które w składzie drażniące składniki (pikle, alkohol, mocne przyprawy) mogące podrażniać drogi oddechowe, także może wywoływać chrypkę i suchy kaszel po posiłku.

Męczący i uporczywy kaszel po jedzeniu – co oznacza?

Przewlekły kaszel po jedzeniu u dorosłych może być objawem poważniejszych innych dolegliwości. Epizod jednorazowego kaszlu może prowadzić do zachłyśnięcia, podczas gdy długotrwały, wykańczający i uporczywy kaszel po posiłkach będzie wymagał odpowiedniej diagnozy. Takie objawy mogą wynikać z refluksu, astmy lub zapalenia płuc. U dzieci często występuje przewlekły kaszel alergiczny, sugerujący uczulenie na określony produkt spożywczy. Przewlekły kaszel utrzymujący się przez kilka tygodni oznacza, że należy udać się do specjalisty.

Z czego wynika kaszel po jedzeniu u niemowlaka?

Kaszel u niemowlaka po jedzeniu ma podobne przyczyny, jak w osób dorosłych, jednak sama specyfika objawów jest nieco inna. 

  • Refluks – w większości przypadków kaszel po jedzeniu u niemowląt wynika z cofania się treści z żołądka. U niemowląt to dość powszechny problem, szczególnie w pierwszych miesiącach życia. Mechanizm zamykający przełyk jeszcze nie działa prawidłowo, pojawiają się ulewania, przez co mleko łatwo wraca z żołądka do przełyku. Objawem tego może być kaszel.
  • Zachłyśnięcie – kaszel może pojawić się, gdy u niemowlęcia przypadkowo pokarm dostanie się do dróg oddechowych zamiast do przełyku. To częste zjawisko, zwłaszcza podczas karmienia butelką, gdy mleko może płynąć zbyt szybko.
  • Alergie pokarmowe – niemowlęta, które zaczynają spożywać pokarmy stałe, mogą reagować na nie uczuleniem, którego jednym z objawów może być kaszel.
  • Infekcje dróg oddechowych – kaszel po jedzeniu może być również wynikiem infekcji dróg oddechowych. Jedzenie i picie mogą wywołać odruch prowadzący do usunięcia śluzu zalegającego w drogach oddechowych.

Kaszel po jedzeniu u dziecka – alergia

Alergiczna chrypa po jedzeniu i nawracający kaszel mogą świadczyć o uczuleniu na niektóre składniki spożytych właśnie pokarmów. Alergia pokarmowa to najczęstsza przyczyna wywołująca kaszel po posiłku u dziecka. Przyczyną mogą być popularne alergeny (orzechy, ryby, niektóre owoce np. truskawki), ale uczulenie na określone pokarmy może rozwinąć w każdym wieku i nawet w przypadku, gdy dziecko dotychczas nie miało po nich żadnych dolegliwości.

Kaszel po zjedzeniu posiłku – jak leczyć?

Jeżeli kaszel po jedzeniu jest regularny, zaleca się konsultację z lekarzem w celu zidentyfikowania i leczenia przyczyny. Kaszel może być objawem poważniejszych problemów zdrowotnych, które wymagają specjalistycznego leczenia.

Kaszel i chrypka po posiłku są objawem innych chorób, dlatego chcąc pozbyć się go i zapobiegać jego napadom, należy skupić się na leczeniu głównej przyczyny. Jeśli ta zniknie, kaszel po posiłkach nie będzie się pojawiał.

  • Zmiany w stylu życia i diecie – mogą one obejmować unikanie tłustych potraw, kofeiny, alkoholu i pikantnych dań, które mogą wywoływać zgagę, niestrawność i cofanie się treści do przełyku. Ponadto warto przestrzegać zasad, aby jeść najpóźniej na 2-3 godziny przed snem, nie kłaść się i nie schylać po posiłku i utrzymywać właściwą masę ciała.
  • Leki przeciwhistaminowe lub przeciwrefluksowe – w przypadku kaszlu spowodowanego alergiami pokarmowymi, leki przeciwhistaminowe mogą pomóc w łagodzeniu objawów. Jeżeli przyczyną kaszlu jest refluks żołądkowo-przełykowy, leki na refluks, takie jak inhibitory pompy protonowej (PPI) lub antagoniści receptora H2, mogą być stosowane w celu zmniejszenia produkcji kwasu żołądkowego.
  • Leczenie dysfagii – w przypadku problemów z połykaniem, które prowadzą do kaszlu, praca z logopedą może okazać się skuteczna.
  • Leczenie chorób płuc – w przypadku kaszlu spowodowanego chorobami płuc, takimi jak astma czy POChP, leczenie może obejmować stosowanie leków rozszerzających oskrzela, sterydy, a także terapię tlenową.
  • Unikanie alergenów pokarmowych – jeśli kaszel po jedzeniu jest spowodowany alergią pokarmową, najlepszym rozwiązaniem jest unikanie spożywania pokarmów uczulających.