Receptomat | e-Recepta w 5 min

Dieta przy antykoncepcji hormonalnej. Ma znaczenie?

Właściwe odżywianie jest kluczowym elementem zdrowego stylu życia. To, co jemy, może mieć pozytywny lub negatywny wpływ na nasz organizm. Podczas stosowania antykoncepcji hormonalnej istotne jest szczególne zwracanie uwagi na to, co znajduje się na naszym talerzu - czasami może być konieczna zmiana naszej diety i nawyków żywieniowych. Dlaczego? Dowiedz się z poniższego artykułu.

Cele diety w stosowaniu antykoncepcji hormonalnej

Podstawowymi celami diety podczas przyjmowania antykoncepcji hormonalnej są: zapobieganie rozwojowi zaburzeń gospodarki lipidowej, prewencja chorób układu sercowo-naczyniowego, a także zapobieganie zakrzepom. Badania dowodzą, że przyjmowanie tabletek antykoncepcyjnych przez okres co najmniej roku przyczynia się do wzrostu stężenia „dobrego” cholesterolu HDL, jednak jednocześnie podwyższeniu ulegają triglicerydy oraz poziom homocysteiny. Dodatkowo przez estrogeny zawarte w tabletkach zwiększa się synteza czynników krzepnięcia, co stanowi ryzyko rozwoju zakrzepicy. Antykoncepcja hormonalna może się przyczynić także do przyspieszenia rozwoju nadciśnienia tętniczego, w szczególności u kobiet palących i z innymi czynnikami ryzyka.Dieta przy antykoncepcji hormonalnej

Dieta podczas stosowania antykoncepcji hormonalnej  

Główna zasada jest prosta – najlepszą dietą przy doustnym przyjmowaniu antykoncepcji hormonalnej jest racjonalne odżywianie. Spożywaj kilka posiłków dziennie, unikaj przetworzonej żywności oraz fast-foodów. Gotując obiad, staraj się używać jak najmniej oleju do smażenia, a mięso i ryby piecz w piekarniku lub smaż na patelni grillowej. Jedz dużo warzyw i owoców, a także dbaj o nawodnienie – wypijaj minimum 2 litry płynów dziennie. Staraj się unikać alkoholu i kawy.

Prewencja chorób układu krążenia a dieta

Aby zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób układu krążenia podczas stosowania antykoncepcji hormonalnej, należy zwiększyć zawartość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych w diecie, w szczególności należących do rodziny omega-3. Są one znanym czynnikiem, pozwalającym obniżyć stężenie triglicerydów we krwi. Dodatkowo mają działanie antyarytmiczne, przeciwzakrzepowe oraz przeciwzapalne – dzięki temu zmniejszają ryzyko choroby niedokrwiennej serca. Z tych wszystkich powodów warto zwiększyć ich podaż w diecie podczas stosowania antykoncepcji hormonalnej. Duże ilości kwasów omega-3 znajdziesz w tłustych rybach morskich takich jak łosoś, makrela czy pstrąg.

Oprócz tego, cukry proste takie jak sacharoza, fruktoza czy syrop glukozowo-fruktozowy są substratami do syntezy triglicerydów w wątrobie, co dodatkowo podnosi ich poziom we krwi. Najlepiej jest wybierać produkty o niskim indeksie glikemicznym, które nie powodują nagłego wzrostu poziomu glukozy we krwi. Zaleca się odstawienie słodzonych napoi na rzecz wody mineralnej, a także zamiany słodyczy i cukru na warzywa i owoce, które dostarczają dużych ilości błonnika i witamin z grupy B, witaminę C, E, oraz są źródłem składników mineralnych takich jak magnez i potas.

Dieta w antykoncepcji a choroby zakrzepowo-zatorowe

Niektóre pokarmy są bogate w składniki o działaniu przeciwzakrzepowym, do których przede wszystkim należą polifenole. Mają działanie ochronne na śródbłonek naczyń krwionośnych, a także zwiększają syntezę tlenku azotu rozszerzającego naczynia. Pokarmy bogate w składniki antyagregacyjne to: czerwone winogrona, zielona herbata, kakao, aronia, pomidory i ekstrakt z miłorzębu japońskiego.

Nadciśnienie a dieta w antykoncepcji hormonalnej

Ponadto podczas stosowania antykoncepcji hormonalnej należy unikać zbyt intensywnego solenia potraw, ponieważ nadmiar sodu może przyczynić się do rozwoju nadciśnienia tętniczego. Wspomagająco działa tutaj również dieta bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe i warzywa oraz unikanie alkoholu.

Publikacje o antykoncepcji hormonalnej