Witaminy są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Biorą udział w wielu procesach, wpływają na rozwój i stan zdrowia. Najlepiej, gdybyśmy przyjmowali je wraz z codzienną, zróżnicowaną dietą. Czasami jednak trudno o właściwie zbilansowane posiłki, a wtedy borykamy się z niedoborami witamin, również tych z grupy B. Jakie skutki może to powodować?
Co to jest witamina B?
Witamina B to tak naprawdę różnorodna grupa związków chemicznych. Bardzo łatwo rozpuszcza się w wodzie i składa się z ośmiu substancji, z których każda pełni bardzo ważną rolę. Co ważne, jedne uzupełniają drugie – wszystkie powiązane są skomplikowaną siecią relacji. Wchodzą w skład wielu enzymów i są potrzebne do ich aktywacji. Niedobór choć jednego elementu powoduje zaburzenia wielu procesów nieustannie toczących się w naszym ciele.
Do czego jest nam potrzebna witamina B?
Dzięki witaminie B sprawnie działają mózg oraz układ nerwowy. Ogólnie jest ona niezbędna przy wielu procesach zachodzących w naszym ciele:
- uczestniczą w wytwarzaniu składników krwi,
- odpowiadają za prawidłowy przebieg wielu procesów biochemicznych,
- przewodzą impulsy nerwowe,
- są niezbędne do syntezy hormonów płciowych, cholesterolu, witamin A i D,
- regulują produkcję insuliny w trzustce,
- utrzymują prawidłowy metabolizm tłuszczów, białek i węglowodanów.

Kto jest szczególnie narażony na niedobory witaminy B?
Na niedobory witamin z grupy B narażone są osoby niejedzące mięsa. Witamina B12 jest naturalnie obecna jedynie w żywności pochodzenia zwierzęcego. U wegetarian ryzyko jej deficytu jest bardzo wysokie. U wegan, w diecie których pokarmy odzwierzęce nie występują, należy tę witaminę stale suplementować.
Kolejne zagrożone grupy to diabetycy oraz osoby z insulinoopornością leczone metforminą, ale też osoby po pięćdziesiątym roku życia. Utrudnione przyswajanie witaminy B może być także spowodowane przyjmowaniem niektórych leków.
Koniecznie należy zwrócić uwagę na swoją dietę. Chodzi przede wszystkim o obecność dużej ilości przetworzonego jedzenia. Tzw. junk food zaburza przyswajanie witamin z grupy B, w szczególności B12.
Jak zapobiegać niedoborowi witaminy B?
Przede wszystkim należy zadbać o właściwą dietę. Wśród produktów, które powinny znaleźć się na naszym talerzu, są: płatki owsiane, orzechy, szpinak, soja i mleko sojowe, wszystkie rośliny strączkowe, nasiona słonecznika, dyni, olej lniany, drób, ryby i owoce morza, jajka i przetwory mleczne, grzyby, drożdże oraz wątróbka.
Jakie są skutki niedoboru witamin z grupy B?
Witaminy z grupy B należy stale dostarczać organizmowi, gdyż ich nadmiar nie jest w żaden sposób kumulowany. Jej zbyt duże ilości wydalane są z moczem. Brak z kolei objawia się na różne sposoby. Nie zawsze występujące dolegliwości od razu udaje się powiązać z niedoborem witaminy B. Przejawy występującego w organizmie deficytu to między innymi:
- zła kondycja skóry i włosów,
- chroniczne zmęczenie,
- zaburzenie czucia w nogach,
- spadki cukru we krwi,
- skurcze mięśni,
- nudności,
- powracające, trudne do wyleczenia zajady,
- przy dużych niedoborach – depresja.