Witaminy są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Biorą udział w wielu procesach, wpływają na rozwój i stan zdrowia. Najlepiej, gdybyśmy przyjmowali je wraz z codzienną, zróżnicowaną dietą. Czasami jednak trudno o właściwie zbilansowane posiłki, a wtedy borykamy się z niedoborami witamin, również tych z grupy B. Jakie skutki może to powodować?
Witamina B to tak naprawdę różnorodna grupa związków chemicznych. Bardzo łatwo rozpuszcza się w wodzie i składa się z ośmiu substancji, z których każda pełni bardzo ważną rolę. Co ważne, jedne uzupełniają drugie – wszystkie powiązane są skomplikowaną siecią relacji. Wchodzą w skład wielu enzymów i są potrzebne do ich aktywacji. Niedobór choć jednego elementu powoduje zaburzenia wielu procesów nieustannie toczących się w naszym ciele.
Dzięki witaminie B sprawnie działają mózg oraz układ nerwowy. Ogólnie jest ona niezbędna przy wielu procesach zachodzących w naszym ciele:
uczestniczą w wytwarzaniu składników krwi,
odpowiadają za prawidłowy przebieg wielu procesów biochemicznych,
przewodzą impulsy nerwowe,
są niezbędne do syntezy hormonów płciowych, cholesterolu, witamin A i D,
regulują produkcję insuliny w trzustce,
utrzymują prawidłowy metabolizm tłuszczów, białek i węglowodanów.
Na niedobory witamin z grupy B narażone są osoby niejedzące mięsa. Witamina B12 jest naturalnie obecna jedynie w żywności pochodzenia zwierzęcego. U wegetarian ryzyko jej deficytu jest bardzo wysokie. U wegan, w diecie których pokarmy odzwierzęce nie występują, należy tę witaminę stale suplementować.
Kolejne zagrożone grupy to diabetycy oraz osoby z insulinoopornością leczone metforminą, ale też osoby po pięćdziesiątym roku życia. Utrudnione przyswajanie witaminy B może być także spowodowane przyjmowaniem niektórych leków.
Koniecznie należy zwrócić uwagę na swoją dietę. Chodzi przede wszystkim o obecność dużej ilości przetworzonego jedzenia. Tzw. junk food zaburza przyswajanie witamin z grupy B, w szczególności B12.
Przede wszystkim należy zadbać o właściwą dietę. Wśród produktów, które powinny znaleźć się na naszym talerzu, są: płatki owsiane, orzechy, szpinak, soja i mleko sojowe, wszystkie rośliny strączkowe, nasiona słonecznika, dyni, olej lniany, drób, ryby i owoce morza, jajka i przetwory mleczne, grzyby, drożdże oraz wątróbka.
Witaminy z grupy B należy stale dostarczać organizmowi, gdyż ich nadmiar nie jest w żaden sposób kumulowany. Jej zbyt duże ilości wydalane są z moczem. Brak z kolei objawia się na różne sposoby. Nie zawsze występujące dolegliwości od razu udaje się powiązać z niedoborem witaminy B. Przejawy występującego w organizmie deficytu to między innymi:
zła kondycja skóry i włosów,
chroniczne zmęczenie,
zaburzenie czucia w nogach,
spadki cukru we krwi,
skurcze mięśni,
nudności,
powracające, trudne do wyleczenia zajady,
przy dużych niedoborach – depresja.
Jeżeli borykasz się jedną z tych przypadłości, koniecznie skonsultuj się z lekarzem pierwszego kontaktu. Prawdopodobnie zleci on badanie diagnostyczne na oznaczenie poziomu witaminy B. Gdy jej poziom jest faktycznie zbyt niski, konieczna będzie suplementacja. Pamiętaj, aby wybierać tylko sprawdzone farmaceutyki. Za pośrednictwem serwisu Receptomat.pl możesz umówić się na e-konsultację. Specjalista w zaledwie kilka minut może wystawić także e-receptę na leki.
e-Konsultacja z Receptą Online