Skutki niedoboru witaminy B w organizmie

Witaminy są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Biorą udział w wielu procesach, wpływają na rozwój i stan zdrowia. Najlepiej, gdybyśmy przyjmowali je wraz z codzienną, zróżnicowaną dietą. Czasami jednak trudno o właściwie zbilansowane posiłki, a wtedy borykamy się z niedoborami witamin, również tych z grupy B. Jakie skutki może to powodować?

Co to jest witamina B?

Witamina B to tak naprawdę różnorodna grupa związków chemicznych. Bardzo łatwo rozpuszcza się w wodzie i składa się z ośmiu substancji, z których każda pełni bardzo ważną rolę. Co ważne, jedne uzupełniają drugie – wszystkie powiązane są skomplikowaną siecią relacji. Wchodzą w skład wielu enzymów i są potrzebne do ich aktywacji. Niedobór choć jednego elementu powoduje zaburzenia wielu procesów nieustannie toczących się w naszym ciele. 

Do czego jest nam potrzebna witamina B?

Dzięki witaminie B sprawnie działają mózg oraz układ nerwowy. Ogólnie jest ona niezbędna przy wielu procesach zachodzących w naszym ciele:

  • uczestniczą w wytwarzaniu składników krwi,
  • odpowiadają za prawidłowy przebieg wielu procesów biochemicznych,
  • przewodzą impulsy nerwowe,
  • są niezbędne do syntezy hormonów płciowych, cholesterolu, witamin A i D,
  • regulują produkcję insuliny w trzustce,
  • utrzymują prawidłowy metabolizm tłuszczów, białek i węglowodanów.
Skutki Niedoboru Witaminy B
Skutki niedoboru witaminy B

Kto jest szczególnie narażony na niedobory witaminy B?

Na niedobory witamin z grupy B narażone są osoby niejedzące mięsa. Witamina B12 jest naturalnie obecna jedynie w żywności pochodzenia zwierzęcego. U wegetarian ryzyko jej deficytu jest bardzo wysokie. U wegan, w diecie których pokarmy odzwierzęce nie występują, należy tę witaminę stale suplementować.

Kolejne zagrożone grupy to diabetycy oraz osoby z insulinoopornością leczone metforminą, ale też osoby po pięćdziesiątym roku życia. Utrudnione przyswajanie witaminy B może być także spowodowane przyjmowaniem niektórych leków.

Koniecznie należy zwrócić uwagę na swoją dietę. Chodzi przede wszystkim o obecność dużej ilości przetworzonego jedzenia. Tzw. junk food zaburza przyswajanie witamin z grupy B, w szczególności B12

Jak zapobiegać niedoborowi witaminy B?

Przede wszystkim należy zadbać o właściwą dietę. Wśród produktów, które powinny znaleźć się na naszym talerzu, są: płatki owsiane, orzechy, szpinak, soja i mleko sojowe, wszystkie rośliny strączkowe, nasiona słonecznika, dyni, olej lniany, drób, ryby i owoce morza, jajka i przetwory mleczne, grzyby, drożdże oraz wątróbka.

Jakie są skutki niedoboru witamin z grupy B?

Witaminy z grupy B należy stale dostarczać organizmowi, gdyż ich nadmiar nie jest w żaden sposób kumulowany. Jej zbyt duże ilości wydalane są z moczem. Brak z kolei objawia się na różne sposoby. Nie zawsze występujące dolegliwości od razu udaje się powiązać z niedoborem witaminy B. Przejawy występującego w organizmie deficytu to między innymi:

  • zła kondycja skóry i włosów,
  • chroniczne zmęczenie,
  • zaburzenie czucia w nogach,
  • spadki cukru we krwi,
  • skurcze mięśni,
  • nudności,
  • powracające, trudne do wyleczenia zajady,
  • przy dużych niedoborach – depresja.
e-Konsultacja z Receptą Online Niedobory witamin z grupy B (B1, B2, B12)

Wypełnij formularz medyczny, aby
rozpocząć e-konsultację lekarską
bez wychodzenia z domu.