Witaminy B bardzo łatwo pozyskać poprzez spożywanie posiłków. Warunkiem jest urozmaicona i zbilansowana dieta, składająca się ze zróżnicowanych grup pokarmów. Praktyka pokazuje jednak, że ułożenie właściwego jadłospisu i jego przestrzeganie wcale nie jest tak proste. Jak zatem jeść, aby nie zmagać się z niedoborami?
Właściwa dieta ma kluczowe znaczenie. Tylko dobrze zbilansowany jadłospis jest w stanie zapewnić odpowiednią podaż wszystkich witamin z grupy B. Na ich niewystarczające ilości w szczególności narażone są osoby, których dieta jest monotonna oraz uboga w owoce i warzywa.
Osobnym zagadnieniem jest zapotrzebowanie na witaminę B12. Jej naturalnymi źródłami są produkty spożywcze pochodzenia zwierzęcego. Śladowe ilości B12 występują w grzybach i niektórych warzywach liściastych, jednak zawartość ta jest zbyt mała, by pokryć zapotrzebowanie naszego organizmu. Dlatego osoby rezygnujące z mięsa w diecie mogą cierpieć na niedobory. Tu należy zaznaczyć różnicę między wegetarianami a weganami. Dieta wegetariańska polega na wyeliminowaniu z jadłospisu mięsa oraz ryb, dopuszcza jednak nabiał oraz jajka. Dobrze zbilansowana dieta bezmięsna może dostarczyć wszystkich niezbędnych substancji odżywczych. Jeśli chodzi o wegan, muszą oni stale suplementować witaminę B12 – nie są w stanie zrekompensować jej ubytku, jedząc wyłącznie produkty pochodzenia roślinnego.
Najpopularniejsze produkty spożywcze z największą zawartością witaminy B to:
produkty zbożowe,
orzechy,
strączki,
drób,
wołowina,
wieprzowina,
wątróbka,
jaja.
grzyby,
szpinak,
awokado,
migdały,
jaja,
nabiał,
wołowina,
drób,
podroby.
grzyby,
ryż brązowy.
awokado,
kurczak,
wołowina,
tuńczyk.
łosoś,
kurczak,
wieprzowina,
grzyby,
awokado,
nasiona słonecznika.
kurczak,
łosoś,
wieprzowina,
wołowina,
bataty,
banany,
pistacje.
czerwone mięso,
podroby,
jajka,
orzechy,
awokado,
brokuły.
strączki,
szparagi,
brokuły,
mango,
awokado.
wołowina,
mleko,
nabiał,
jaja,
tuńczyk,
ostrygi.
Witaminy B zawarte są w łatwo dostępnych produktach spożywczych. Należy jednak pamiętać, że obecnie zmagamy się z coraz powszechniej występującym problemem zbyt dużego przetwarzania żywności. W związku z tym procesem cenne witaminy i składniki mineralne ulegają zniszczeniu. Ponadto spożywamy coraz więcej cukru, który utrudnia prawidłowe wchłanianie witamin.
Błędy popełniane podczas przygotowywania posiłków mogą skutkować utratą wielu witamin i składników odżywczych. Wystarczy wprowadzić kilka drobnych zmian do naszych kulinarnych nawyków, aby zachować więcej cennych mikroelementów. Oto wskazówki:
wybierz gotowanie na parze zamiast tradycyjnego,
jeśli musisz ugotować w wodzie, użyj jak najmniejszej jej ilości,
zawsze gotuj pod przykryciem – skrócisz czas i ograniczysz straty witamin,
warzywa i owoce myj krótko,
jeśli to możliwe, nie obieraj owoców i warzyw przed spożyciem,
kupuj świadomie.
Im dłużej organizm boryka się z niedoborem witaminy B, tym większa szansa, że nie uda się uniknąć poważnych problemów zdrowotnych. Z tego względu niezwykle ważne jest, aby deficyty niezwłocznie zdiagnozować i zacząć uzupełniać. Raz w roku, profilaktycznie, warto badać zawartość witamin w organizmie. Dzięki wdrożeniu odpowiedniego leczenia większość objawów wywołanych przez ich niski poziom ustępuje w krótkim czasie.
Jeżeli uważasz, że Twoja dieta jest niewystarczająca, skonsultuj się z lekarzem. W fachowy sposób oceni on, czy faktycznie możesz zmagać się z niedoborami witaminy B. Zacznij od e-konsultacji – szybko, sprawnie i wygodnie! Na Receptomat.pl znajdziesz wszystkie potrzebne informacje.
e-Konsultacja z Receptą Online