Najważniejsze informacje:
- Witamina B2 (ryboflawina) to związek chemiczny należący do witamin z grupy B, który bierze udział w wielu procesach zachodzących w organizmie człowieka.
- Ryboflawina wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i jest niezbędna do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego. Co więcej, bierze udział w procesach utleniania i redukcji, a do tego przyczynia się do prawidłowego metabolizmu żelaza.
- Ryboflawina jest obecna w wielu produktach spożywczych, w tym m.in. w wątróbce, nabiale, jajkach, produktach zbożowych i drożdżach piwowarskich.
- Niedobór ryboflawiny prowadzi do charakterystycznych objawów, takich jak np. stany zapalne w kącikach ust, złuszczanie naskórka, łzawienie, łojotokowe zapalenie skóry i zapalenie języka.
Witamina B2, powszechnie określana jako ryboflawina, jest jednym z wielu składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Chociaż znajdziemy ją w wielu produktach spożywczych, to niedobór ryboflawiny wciąż jest zjawiskiem dosyć powszechnym. Sprawdź, w czym jest witamina B2, jakie są jej właściwości i kto powinien wdrożyć jej suplementację.
Witamina B2 (ryboflawina) – co to?
Witamina B2 (ryboflawina), to organiczny związek chemiczny, który składa się z rybitolu i flawiny. Należy do grupy witamin B i jest witaminą rozpuszczalną w wodzie. Warto jednak pamiętać, że ryboflawina jest wrażliwa na działanie promieniowania UV, co może prowadzić do jej degradacji.
Organizm człowieka wykorzystuje witaminę B2 w formie dwóch koenzymów: FMN oraz FAD. Te substancje są niezbędne dla prawidłowego przebiegu procesów metabolicznych w ciele. Brak odpowiedniej ilości ryboflawiny w diecie może skutkować nie tylko problemami z układem nerwowym, ale również prowadzić do stanów zapalnych błon śluzowych.
Witamina B2 – na co pomaga?
Witamina B2 pełni wiele ważnych funkcji w organizmie i odpowiada za takie aspekty jak np.:
- produkcja energii – ryboflawina bierze udział w przemianach metabolicznych, zwłaszcza w przekształcaniu węglowodanów, tłuszczów i białek w energię;
- wsparcie narządu wzroku – witamina B2 wpływa na zdrowie oczu, zapobiegając chorobom takim jak zaćma, a także wspiera prawidłowe widzenie;
- poprawa kondycji włosów, skóry i paznokci – ryboflawina pomaga utrzymać zdrowy stan skóry, włosów i paznokci, wspomagając procesy regeneracyjne komórek;
- poprawa stanu układu nerwowego – witamina B2 bierze udział w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, przyczyniając się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i poprawy koncentracji;
- wsparcie dla układu odpornościowego – witamina B2 wspiera funkcjonowanie układu odpornościowego, pomagając organizmowi zwalczać infekcje;
- korzystny wpływ na składniki krwi – ryboflawina jest niezbędna do produkcji czerwonych krwinek i wsparcia nabłonka naczyń krwionośnych, przez co pomaga w zapobieganiu anemii;
- wsparcie pracy serca – witamina B2 reguluje ciśnienie krwi, skurcze mięśni oraz pracę serca;
- działanie antyoksydacyjne – witamina B2 działa jako antyoksydant, chroniąc komórki przed uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki;
- dba o prawidłową gospodarkę hormonalną – witamina B2 wzmacnia działanie insuliny i bierze udział w produkcji kortyzolu.
Co więcej, ryboflawina bierze udział w metabolizmie niektórych leków i profilaktyce depresji u kobiet ciężarnych. Dodatkowo zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego i ogranicza ataki migreny.
Witamina B2 – gdzie występuje?
Niewielkie ilości ryboflawiny są syntetyzowane przez bakterie jelitowe zasiedlające przewód pokarmowy. Nie wystarczają one jednak do pokrycia zapotrzebowania na ten składnik. Z tego powodu ważne jest, aby uzupełniać ryboflawinę wraz z codzienną dietą. Witamina B2 (ryboflawina) występuje w wielu produktach spożywczych pochodzenia zwierzęcego i roślinnego, takich jak:
- produkty zbożowe;
- mleko i przetwory mleczne, np. jogurt, kefir, ser;
- jaja;
- ziemniaki;
- suche nasiona roślin strączkowych, np. fasola, groch, soja;
- truskawki, banany;
- zielone warzywa, np. brokuły, rukola, ogórek;
- migdały, orzechy włoskie;
- nasiona słonecznika, dyni i sezamu.
Warto również pamiętać, że witamina B2 jest odporna na działanie wysokich temperatur, co oznacza, że produkty zawierające ten składnik można gotować. Co więcej, ryboflawina jest podatna na działanie promieni słonecznych, dlatego nie należy wystawiać jej na kontakt ze słońcem.
Suplement diety z ryboflawiną – kto powinien go przyjmować?
Prawidłowy poziom witaminy B2 zapewnimy sobie poprzez zbilansowaną dietę. W niektórych przypadkach występuje jednak zwiększone zapotrzebowanie na ten składnik, m.in.:
- w okresie ciąży;
- w okresie laktacji;
- w przypadku osób pracujących fizycznie i podatnych na długotrwały stres;
- u dzieci i młodzieży w okresie intensywnego wzrostu;
- u osób skrajnie niedożywionych (również osoby odchudzające się);
- w przypadku seniorów;
- u pacjentów onkologicznych, a także u chorych na nadczynność tarczycy.
- u alkoholików.
Wskazaniem do suplementacji witaminy B2 są też długotrwałe biegunki i przewlekłe stany gorączkowe, jak również wysokie stężenie bilirubiny u noworodków.
Niski poziom ryboflawiny – jak się objawia?
Niski poziom ryboflawiny może dawać różne objawy, takie jak m.in. niedokrwistość i trudności związane z funkcjonowaniem wzroku – w tym zmętnienie soczewki, nadwrażliwość na światło oraz uczucie obecności ciała obcego pod powiekami.
Dodatkowo niedobór witamin B, w tym witaminy B2, może prowadzić do widocznych problemów, które obejmują układ nerwowy, błony śluzowe jamy ustnej, języka i nosa, np. pojawienie się aft i pleśniawek, a także łuszczenie się skóry na twarzy. Charakterystycznym sygnałem ostrzegawczym są również zajady, manifestujące się poprzez pęknięcia skóry w kącikach ust.
Niedobór witaminy B2 w organizmie może też wpływać negatywnie na kondycję paznokci i włosów, które stają się słabe i zaczynają nadmiernie wypadać. Obserwuje się również pogorszenie stanu skóry, objawiające się stanami zapalnymi oraz łojotokiem. Osoby cierpiące na niedobór tej witaminy mogą doświadczać bólów głowy, zawrotów, problemów ze snem, trudności ze skupieniem uwagi oraz nadmiernego zmęczenia. Często towarzyszą im również stany rozdrażnienia i drażliwości, co dodatkowo pogarsza jakość życia. U dzieci obniżony poziom ryboflawiny może spowodować spadek masy ciała oraz zatrzymanie rozwoju umysłowego.
Witamina B2 – zalecane dawkowanie
Zapotrzebowanie na witaminę B2 różni się w zależności od wieku, płci i kondycji organizmu. Przyjmuje się, że wynosi ono:
- dzieci w wieku 1-9 lat: 0,5 do 0,9 mg;
- chłopcy w wieku 10-18 lat: od 1 do 1,3 mg;
- dziewczęta w wieku 10-18 lat – od 1 do 1, 1 mg;
- mężczyźni: 1,3 mg;
- kobiety: 1,1 mg;
- kobiety w ciąży: 1,4 mg;
- kobiety w okresie laktacji – 1,6 mg.
W niektórych przypadkach, np. w leczeniu migreny, witamina B2 może być podawana w wyższych dawkach, sięgających nawet do 400 mg. Taka suplementacja musi jednak odbywać się pod ścisłą kontrolą lekarza.
Z czym wiąże się nadmiar witaminy B2?
Nadmiar witaminy B2 nie wywołuje niekorzystnego wpływu na organizm człowieka, oprócz zmiany zabarwienia moczu na ciemnożółty. W przypadku doustnego spożycia ryboflawiny w dawce przekraczającej 27 mg na dobę jej wchłanianie ulega osłabieniu, a nadmiar jest usuwany wraz z moczem.
FAQ
Odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania dotyczące witaminy B2 (ryboflawiny).
W czym występuje witamina B2?
Witamina B2 występuje w produktach mlecznych, mięsie, rybach, jajach, orzechach, nasionach, zielonych warzywach liściastych, produktach pełnoziarnistych oraz drożdżach.
U kogo występuje zwiększone zapotrzebowanie na witaminę B2?
Zwiększone zapotrzebowanie na witaminę B2 występuje u kobiet w ciąży, karmiących, sportowców, osób starszych oraz u ludzi narażonych na stres.
Czy witamina B2 wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego?
Tak, witamina B2 wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, ponieważ bierze udział w procesach metabolicznych, które dostarczają energii komórkom nerwowym, co pomaga w utrzymaniu ich zdrowia i sprawności.
W jaki sposób ryboflawina przyczynia się do prawidłowego metabolizmu żelaza?
Ryboflawina przyczynia się do prawidłowego metabolizmu żelaza, wspomagając jego wchłanianie i transport w organizmie.
- Gawęcki J., Hryniewiecki L. red.: Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. PWN, 2010.
- Jarosz M. red.: Normy żywienia dla populacji polskiej- nowelizacja. Wydawca Instytut Żywności i żywienia. Warszawa 2012.
- Gawęcki J. red.: Witaminy. Wydawnictwo AR w Poznaniu, 2002.
- Ciborowska H., Rudnicka A., Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, PZWL, 2007.
Rozpocznij e-konsultację lekarską
z opcją Recepty Online
bez wychodzenia z domu.