Żółć – skąd się bierze, jakie pełni funkcje

Żółć – skąd się bierze, jakie pełni funkcje
Najważniejsze informacje:
- Żółć jest lepkim, bogatym w kwasy żółciowe, płynem produkowanym przez komórki wątroby, a następnie magazynowanym w pęcherzyku żółciowym.
- Główną funkcją żółci jest rozkładanie większych cząstek tłuszczu na mniejsze, co ułatwia ich trawienie i przyswajanie przez organizm.
- Żółć odgrywa również ważną rolę w transporcie bilirubiny, zwiększa wchłanialność witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, usprawnia proces usuwania toksyn z organizmu i wykazuje właściwości przeciwdrobnoustrojowe.
Żółć to płyn o lepkiej konsystencji bogaty w kwasy żółciowe produkowany przez wątrobę i magazynowany w pęcherzyku żółciowym. Rolą żółci w organizmie jest m.in. emulgacja — proces rozbijania dużych kropli tłuszczu na mniejsze. Jakie inne ważne funkcje pełni żółć? Z jakich związków i substancji się składa?
Co to jest i gdzie powstaje żółć?
Żółć to zielonkawobrunatny płyn (co wynika z obecności bilirubiny) o zasadowym pH. Jego barwa zmienia się w zależności od stężenia i miejsca, w którym się znajduje (w wątrobie ma nieco jaśniejszy kolor niż w pęcherzyku żółciowym). Żółć jest produkowana w wątrobie przez hepatocyty (komórki wątroby), a następnie magazynowana i zagęszczana w pęcherzyku żółciowym.
Przejdź e-konsultację i zapytaj o e-receptę na Twoje leki
Po spożyciu posiłku bogatego w tłuszcze żółć zostaje uwolniona z pęcherzyka żółciowego do dwunastnicy, co jest możliwe dzięki zwiększonemu stężeniu dwóch hormonów – cholecystokininy i sekretyny. Na dalszym etapie żółć miesza się ze strawionym pokarmem w jelicie cienkim, co usprawnia trawienie tłuszczów i ich rozkład na mniejsze cząstki.
Skład żółci
Żółć wątrobowa jest mieszaniną różnych składników, które wspomagają proces rozkładania substancji tłuszczowych. Te – niżej opisane – stanowią ok. 11% objętości żółci – pozostała część to woda.
- Kwasy żółciowe – to związki, które obejmują m.in.: kwas cholowy, kwas chenodeoksycholowy, kwas deoksycholowy oraz kwas litocholowy. W wątrobie są one sprzęgane z glicyną lub tauryną. Następnie, w przewodzie pokarmowym, ulegają modyfikacjom pod wpływem bakterii jelitowych. Wspomniane procesy wspomagają trawienie, zwiększając dostępność enzymów trzustkowych, takich jak ligaza. Kwasy żółciowe podlegają recyklingowi – po spełnieniu swoich funkcji, poprzez krążenie wrotne, trafiają ponownie do wątroby. Tylko 5% z nich zostaje wydalonych z kałem.
- Fosfolipidy – współdziałają z kwasami żółciowymi, tworząc tzw. micele – mikroskopijne cząsteczki o budowie hydrofilowej i hydrofobowej. Taka struktura umożliwia trawienie cholesterolu. Najważniejszym i zarazem najliczniejszym z fosfolipidów obecnych w żółci jest lecytyna.
- Barwniki żółciowe – w tym biliwerdyna i bilirubina – są produktami rozpadu hemu erytrocytów. Bilirubina powinna stanowić około 2% składu żółci — zbyt wysoki poziom tego barwnika może świadczyć o uszkodzeniach wątroby i trzustki lub zatruciu toksynami.
- Cholesterol – stanowi około 10% żółci. Występuje w postaci wolnej oraz zestryfikowanej. W warunkach fizjologicznych stosunek cholesterolu do kwasów żółciowych wynosi między 1:20 a 1:30. Zaburzenie tej równowagi zwiększa ryzyko tworzenia się kamieni żółciowych.
- Elektrolity – w żółci znajdują się m.in. jony: sodu, potasu, wapnia i chlorku. Warto zaznaczyć, że stosunek sodu do potasu w żółci wynosi 10:1. Taki skład jest zbliżony do składu osocza.
Dzięki płynnej postaci żółć nie zalega w pęcherzyku oraz drogach żółciowych, z łatwością trafia do dwunastnicy, a także skutecznie miesza się z treścią pokarmową, co poprawia trawienie tłuszczów.
Ze względu na skład i miejsce powstawania wyróżnia się dwa rodzaje żółci: wątrobową oraz pęcherzykową. Żółć wątrobowa jest wytwarzana przez hepatocyty i charakteryzuje się większą zawartością wody, co nadaje jej rzadszą konsystencję. Kiedy trafi do pęcherzyka żółciowego, gdzie ulega zagęszczeniu i staje się bardziej lepka, przekształca się w żółć pęcherzykową.
Funkcje żółci
Żółć – ze względu na swój różnorodny skład – pełni w organizmie istotne funkcje.
Emulgacja, czyli trawienie tłuszczów
Podstawową funkcją żółci jest wspomaganie trawienia tłuszczów. Jej odpowiedni skład i konsystencja uruchamiają proces emulgacji, tzn. zmniejszania napięcia powierzchniowego, dzięki któremu duże cząstki tłuszczu zostają rozbite na mniejsze, a następnie są wchłaniane w jelicie cienkim.
Transport bilirubiny
Bilirubina jest składnikiem żółci. W jelicie cienkim (dzięki enzymom bakterii jelitowych) przekształca się w urobilinogeny, czyli barwniki żółciowe. Bilirubina pomaga usuwać uszkodzoną hemoglobinę oraz zniszczone czerwone krwinki. To także marker wielu chorób wątroby i krwi. Bilirubina wpływa również na metabolizm leków oraz toksyn.
Ochrona przed bakteriami i wirusami
Żółć zwiększa ochronę organizmu przed drobnoustrojami, w tym bakteriami i wirusami, ponieważ kwasy żółciowe wchodzą w interakcje z dobroczynnymi bakteriami bytującymi w jelitach. Dzięki temu mikroflora jelitowa zostaje pobudzona do wydzielania substancji przeciwbakteryjnych. Funkcją żółci jest również usuwanie drobnoustrojów zasiedlających przewód pokarmowy.
Cholesterol HDL a kwasy żółciowe
Biosynteza cholesterolu HDL (ang. high-density lipoprotein; lipoproteina wysokiej gęstości; tzw. dobry cholesterol) odbywa się z udziałem kwasów żółciowych. Po zagęszczeniu frakcja HDL jest wydalana z żółcią lub magazynowana do dalszego wykorzystania przez organizm. Cholesterol HDL zmniejsza ryzyko wystąpienia: miażdżycy, udaru i zawału serca.
Rola żółci a wchłanianie witamin
Żółć odgrywa kluczową rolę we wchłanianiu witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K) w jelicie cienkim. Wspomniane witaminy wspierają różnorodne procesy w organizmie: wzmacniają odporność (D, A, E), działają jako przeciwutleniacze (A, E) oraz są niezbędne w procesie krzepnięcia krwi (K).
Wpływ żółci na pH jelit
Żółć reguluje pH w jelitach, co jest kluczowe dla działania enzymów trawiennych. Dzięki jej przepływowi w przewodzie pokarmowym odczyn jelit utrzymuje się na poziomie neutralnym lub lekko zasadowym (pH 7–8). Taki poziom pH wspiera prawidłowe trawienie i wchłanianie składników odżywczych.
Oczyszczanie organizmu z toksyn
Składniki obecne w żółci biorą udział w detoksykacji organizmu. Gdy szkodliwe produkty przemiany materii lub toksyny dostaną się do przewodu pokarmowego, zostają otoczone przez jej cząsteczki, a następnie przetransportowane do jelita grubego i wydalone wraz z kałem.
FAQ
Najczęstsze pytania dotyczące żółci.
Co wytwarza żółć?
Żółć jest substancją produkowaną przez komórki wątroby (hepatocyty) odpowiedzialną za prawidłowe trawienie i wchłanianie tłuszczów w jelitach.
W czym pomaga żółć?
Żółć zmniejsza napięcie powierzchniowe tłuszczów – rozbija jego duże cząstki na mniejsze, co ułatwia ich wykorzystanie przez organizm.
Kiedy wydziela się żółć?
Żółć wydziela się podczas spożywania posiłków bogatych w tłuszcze. Pęcherzyk żółciowy dostaje wówczas sygnał do skurczu, co inicjuje wydalanie żółci przy udziale enzymów trawiennych. Żółć jest następnie transportowana do dwunastnicy, gdzie zachodzą procesy emulgacji, czyli właściwego trawienia tłuszczów.
Czy żółć jest żrąca?
Nie, żółć jest lekko zasadowa (pH w zakresie 7,6–8,6).
Co powoduje nadmiar żółci?
Nadmiar żółci może doprowadzić m.in. do: zapalenie żołądka, upośledzenia motoryki przewodu pokarmowego czy refluksu. Jedną z najczęstszych chorób związanych z zaburzeniem wydzielania żółci oraz upośledzeniem jej przepływu są kamienie w drogach żółciowych. Składają się one m.in. ze złogów: cholesterolu, białka, bilirubiny i węglanu wapnia.
- Lake A., & Rao S., Bile Reflux Gastropathy and Functional Dyspepsia, „Journal of Neurogastroenterology and Motility” 2021, 27(3), 400–407.
- Wocial T., Jak rozpoznawać i leczyć refluks żółci do żołądka i przełyku?, „Gastroenterologia Kliniczna” 2012, 4(4), 141–150.
Podobne wpisy o układzie pokarmowym:
Warto wiedzieć
- Choroby okrężnicy i jelita grubego
- Choroby gardła – objawy i leczenie
- Jelito grube – budowa i funkcje
- Choroby jelita cienkiego – przyczyny, objawy
- Przełyk – budowa, funkcje, najczęstsze choroby
- Odbyt – budowa, funkcje, choroby
- Niestrawność i problemy z trawieniem – skąd się biorą, jak je leczyć?
- Gardło – jak jest zbudowane, jak o nie dbać?
- Ślinianki – budowa, funkcje, choroby
- Choroby trzustki – objawy, przyczyny, leczenie
- Choroby wątroby – objawy, przyczyny, leczenie
- Wątroba – budowa, funkcje, jak dbać
- Jak działa układ pokarmowy?
- Jelito cienkie – budowa i funkcje
- Trzustka – budowa, funkcje, jak dbać
- Na czym polega proces trawienia?
- Enzymy trawienne – co to, jak działają, gdzie są produkowane
- Budowa i funkcje jamy ustnej
- Choroby jamy ustnej
- Choroby woreczka i dróg żółciowych – przyczyny, leczenie, profilaktyka