Budowa i funkcje jamy ustnej

Budowa i funkcje jamy ustnej
Najważniejsze informacje:
- Jama ustna to pierwszy odcinek przewodu pokarmowego, w którym dochodzi do wstępnego trawienia i mechanicznej obróbki pokarmu.
- Jama ustna składa się z tkanek twardych i miękkich oraz gruczołów ślinowych. Kluczowe elementy tej struktury to: język, zęby, podniebienie twarde i miękkie, a także duże i małe ślinianki.
- Jama ustna pełni m.in. funkcje: trawienne, artykulacyjne i sensoryczne.
- Schorzenia w obrębie jamy ustnej, w tym choroby zębów, powinny być konsultowane z dentystą i/lub periodontologiem, ponieważ mogą świadczyć o stanach przewlekłych, np. cukrzycy.
Jama ustna to złożona struktura anatomiczna, która pełni kluczowe funkcje w procesie trawienia oraz artykulacji. Stanowi także pierwszą linię obrony przed drobnoustrojami i czynnikami zewnętrznymi. Jamę ustną tworzą m.in.: zęby, język, śluzówki oraz ślinianki. Z jakich innych elementów anatomicznych jest zbudowana i czy jej funkcje ograniczają się do udziału w procesie trawienia oraz mówienia?
Budowa jamy ustnej
Jama ustna człowieka stanowi kluczową i pierwszą składową długiego układu trawiennego człowieka. W jej obrębie zachodzi wiele ważnych procesów fizjologicznych, w tym: odczuwanie smaków, oddychanie i artykulacja.
Przejdź e-konsultację i zapytaj o e-receptę na Twoje leki
Anatomicznie jamę ustną dzieli się na: przedsionek jamy ustnej i jamę ustną właściwą. Przedsionek jamy ustnej rozpoczyna się wargami, które są początkowym odcinkiem przewodu pokarmowego. Stanowi on przestrzeń między wargami, policzkami, zębami i dziąsłami. W przedsionku jamy ustnej znajdują się również gruczoły ślinowe mniejsze, których funkcją jest wydzielanie śliny o właściwościach nawilżających, ochronnych i ułatwiających żucie pokarmów.
Jama ustna właściwa to obszar znajdujący się za zębami i rozciągający się aż do gardła. W jej obrębie wyróżnia się takie struktury, jak: dno jamy ustnej (wyściełane przez mięsień żuchwowo-gnykowy), podniebienie miękkie i twarde, a także boczne ściany jamy ustnej.
Jamę ustną unerwiają:
- nerw czaszkowy V (trójdzielny) o charakterze czuciowo-ruchowym – jest największym spośród nerwów czaszkowych, unerwia szczękę oraz żuchwę;
- nerw czaszkowy VII (twarzowy) – o charakterze mieszanym z dominacją włókien ruchowych; odpowiada za mimikę twarzy (wyrażanie emocji, ruchy ust, grymasy) i unerwia ślinianki;
- nerw czaszkowy IX (językowo-gardłowy) o charakterze mieszanym (czuciowo-ruchowym) z dominacją włókien czuciowych – unerwia gardło, język oraz ślinianki przyuszne;
- nerw czaszkowy XI (dodatkowy) o charakterze ruchowym – włókna korzeni czaszkowych nerwu dodatkowego łączą się z nerwem błędnym, wspomagając go w unerwieniu mięśni gardła, krtani oraz podniebienia miękkiego;
- nerw czaszkowy XII (podjęzykowy) o charakterze ruchowym – zaopatruje zewnętrzne i wewnętrzne mięśnie języka.
Wargi – budowa i funkcje
Warga dolna i górna rozpościerają się wokół szpary ust. Ich wewnętrzna powierzchnia stanowi błonę śluzową zachodzącą na dziąsła.
Część pośrednia wargi, czyli czerwień wargowa, zbudowana jest z wielowarstwowego nabłonka pozbawionego gruczołów potowych i włosów. W jej strukturze wyróżnić można jedynie gruczoły łojowe.
W obrębie warg wyróżnia się warstwę mięśni, a najważniejszy spośród nich – mięsień okrężny – odpowiada za ruchy warg.
Budowa policzków
Policzki to boczne ściany przedsionka zbudowane z dwóch warstw: tłuszczowej i mięśniowej. Co ciekawe, tkanki tłuszczowej jest znacznie więcej u niemowląt i małych dzieci.
W budowie policzków wyróżnić można także: powięź policzkowo-gardłową, gruczoły i błonę śluzową.
Funkcją policzków jest zapewnienie warstwy termoochronnej i wspomaganie procesów przeżuwania pokarmów.
Ile jest zębów w jamie ustnej i jak są zbudowane?
Zęby to twarde, zmineralizowane, struktury zbudowane z: korzenia (jednego lub kilku), szyjki zęba i korony. Ich główną funkcją jest rozdrabnianie pokarmu, a także usprawnianie procesów związanych z artykulacją.
Od zewnątrz ząb jest pokryty odpornym szkliwem, pod którym znajdują się kolejno – zębina i miazga zęba. W miazdze wyróżnia się naczynia krwionośne, a także pasma włókien nerwowych.
Do około 6 r.ż. w jamie ustnej znajdują się zęby mleczne, które z czasem są zastępowane zębami stałymi. Dzieci mają łącznie 20 zębów, dorośli z kolei – od 28 do 32 zębów stałych.
Jakie zęby znajdują się w jamie ustnej dorosłego człowieka?
- 8 siekaczy – o ostrych krawędziach ułatwiających odgryzanie pokarmu;
- 4 kły – zakończone stożkowato; służą do rozrywania cząstek pokarmowych;
- 8 zębów przedtrzonowych – o płaskiej powierzchni żującej dostosowanej do rozdrabniania pokarmu;
- 12 zębów trzonowych – o największej powierzchni żującej, co ułatwia rozcieranie i miażdżenie cząstek pokarmowych.
Podniebienie miękkie i twarde – budowa
W budowie podniebienia wyróżnia się część przednią, czyli podniebienie twarde (zawierające zrąb kostny), oraz część tylną, inaczej podniebienie miękkie (pokryte błoną śluzową z mięśniami poprzecznie prążkowanymi).
Podniebienie twarde zbudowane jest przede wszystkim z kości szczęki, a także licznych gruczołów śluzowych. Jego główną funkcją jest oddzielanie jamy nosowej od jamy ustnej, co umożliwia prawidłowe żucie, połykanie oraz artykulację dźwięków.
Podniebienie miękkie tworzą z kolei mięśnie napinacza i dźwigacza podniebienia. Biorą one udział w otwieraniu trąbki słuchowej. W wolnej przestrzeni podniebienia miękkiego znajduje się struktura zwana języczkiem – stożkowate przedłużenie mięśni (tkanki łącznej i śluzowej), które podczas połykania pokarmu zapobiega zadławieniu, wspierając tym samym odruch gardłowy.
Budowa języka
Język zbudowany jest z tkanki mięśniowej pokrytej błoną śluzową. Taka budowa zapewnia mu odpowiednią mobilność. Ma to duże znaczenie podczas mówienia, żucia, a także w trakcie połykania pokarmu. Zrąb języka tworzą dwa rodzaje mięśni poprzecznie prążkowanych: zewnętrzne (odpowiedzialne za zmianę położenia i ruchy języka) i własne (których rolą jest zmiana kształtu języka).
Na powierzchni języka znajdują się kubki smakowe, czyli zbiorowiska receptorów odbierających smak słony, słodki, kwaśny, gorzki i umami. Błona śluzowa języka wyposażona jest także w liczne brodawki (grzybowate, liściaste, okolone, nitkowate) pełniące funkcje smakowe i mechaniczne.
Rodzaje brodawek zlokalizowanych na języku:
- grzybowate – odbierają smak słodki i słony; zlokalizowane w przedniej części języka; znajdują się w nich pojedyncze kubki smakowe – od 3 do 4;
- liściaste – odbierają smak słodki; są zlokalizowane w boczno-tylnej części języka; wyposażone w pojedyncze kubki smakowe;
- okolone – odbierają smak gorzki; zlokalizowane na całej powierzchni języka; to w nich znajduje się największa liczba receptorów – ok. 1500 kubków smakowych;
- nitkowate – jako jedyne nie pełnią funkcji smakowych; ich rola ogranicza się do rozcierania pokarmu.
Budowa i funkcje ślinianek (gruczołów ślinowych)
W błonie śluzowej jamy ustnej wyróżnić można liczne gruczoły ślinowe, które przygotują pokarm do dalszego trawienia. Wyróżnia się trzy małe gruczoły (policzkowe, podniebienne i wargowe) i trzy pary dużych gruczołów (przyuszne, podżuchwowe i podjęzykowe).
Ślinianki przyuszne są największymi z gruczołów i, jak sama nazwa wskazuje, zlokalizowane są przed i poniżej linii uszu. Ich rolą jest wydzielanie śliny bogatej w enzymy trawienne.
W skład jamy ustnej wchodzą także ślinianki podżuchwowe. Znajdują się pod żuchwą i produkują dwa rodzaje śliny – surowiczą i śluzową.
Ślinianki podjęzykowe są najmniejsze, jednak wydzielana przez nie ślina skutecznie nawilża jamę ustną i zmniejsza ryzyko rozwoju chorób jamy ustnej.
Warto zaznaczyć, że w ślinie występują: lizozym, laktoferyna oraz przeciwciała klasy IgA, które pełnią kluczową rolę w ochronie jamy ustnej przed infekcjami bakteryjnymi i wirusowymi.
Lizozym (muramidaza) jest kationowym białkiem wyróżniającym się szerokim spektrum działania antybakteryjnego – działa zarówno na bakterie Gram-dodatnie (np. Streptococcus mutans), jak i Gram-ujemne (np. Porphyromonas gingivalis), a także niektóre grzyby (Candida spp.).
Laktoferyna wykazuje działanie biobójcze w kierunku bakterii i wirusów, upośledza proces przylegania drobnoustrojów do tkanek oraz działa immunomodulująco.
W ślinie wydzielane są również przeciwciała klasy IgA, które odgrywają ważną rolę w usuwaniu bakterii i zapobieganiu ich adhezji do błon śluzowych.
Funkcje i skład śliny
Ślina wspomaga wstępne procesy trawienia węglowodanów prostych (m.in. ułatwia formowanie kęsów i zlepia pokarm), utrzymuje właściwe pH w jamie ustnej, a także ułatwia mowę. Jej wydzielanie odbywa się na drodze odruchowej. Oszacowano, że dziennie gruczoły ślinowe produkują nawet do 1.5 l śluzu. Zarówno ilość, jak i konsystencja śliny są uzależnione od rodzaju pokarmu – przykładowo produkty o niskim pH (kwaśne) zintensyfikują jej produkcję.
Ze względu na skład i konsystencję wyróżnia się ślinę: surowiczą (bogatą w amylazę, czyli enzym rozpoczynający trawienie cukrów w pokarmie), śluzową (bogatą w mucynę zapewniającą lepkość) i mieszaną.
W składzie śliny występują:
- woda – ok. 95% składu;
- związki organiczne – w tym enzymy trawienne (najważniejsze to amylaza i lipaza) oraz białka;
- związki nieorganiczne – jony fluorkowe, fosforanowe, chlorkowe, wapnia, potasu i sodu;
- żywe i martwe komórki, w tym drobnoustroje chroniące przed chorobami.
Amylaza, inaczej ptialina, odpowiedzialna jest za rozkład cukrów złożonych do mniejszych cząstek – oligosacharydów. Umożliwia to wstępne trawienie węglowodanów podczas przeżuwania pokarmów.
Lipazę wydzielają ślinianki. Jej rolą jest katalizowanie reakcji przekształcania tłuszczów (trójglicerydów do kwasów tłuszczowych i glicerolu) w żołądku.
Jama ustna – funkcje
Dzięki swojej budowie jama ustna może pełnić funkcje opisane poniżej.
- Funkcja trawienna – pierwszym etapem trawienia jest mechaniczne rozdrobnienie pokarmu oraz jego wstępna obróbka chemiczna, co ma miejsce właśnie w jamie ustnej. Proces ten nie byłby możliwy bez współpracy zębów, gruczołów ślinowych i języka. Po przełknięciu pokarm zostaje „przesunięty” do gardła. Podczas połykania, krtań zamyka się, co uniemożliwia jedzeniu przedostanie się do układu oddechowego.
- Funkcja artykulacyjna – polega na precyzyjnych ruchach języka, które umożliwiają prawidłowe wymawianie głosek. Współpraca języka z zębami ułatwia wymowę spółgłosek, takich jak w i f, natomiast podniebienie twarde oraz miękkie odgrywają kluczową rolę w artykulacji spółgłosek k i g.
- Funkcja sensoryczna – receptory smaku i temperatury obecne w jamie ustnej umożliwiają odbieranie bodźców sensorycznych; pozwala to na rozpoznanie smaków i chroni przed zjedzeniem substancji trujących, zwykle o bardzo gorzkim smaku; funkcja sensoryczna jamy ustnej umożliwia rozpoznanie temperatury spożywanych posiłków, co chroni przed poparzeniem.
- Funkcja oddechowa – jama ustna pełni rolę alternatywnej drogi wymiany tlenu, jednak odbywa się to w sposób niefizjologiczny; skutkiem tego jest nadmierne wysuszanie błon śluzowych jamy ustnej, a także dostarczanie do organizmu nieoczyszczonego powietrza.
FAQ
Z jakich elementów składa się jama ustna?
Jama ustna składa się z: tkanek miękkich oraz twardych i gruczołów ślinowych. W skład pierwszego odcinka układu pokarmowego wchodzą: wargi, policzki, dziąsła, zęby, język, ślinianki i podniebienie twarde oraz miękkie.
Co produkuje jama ustna?
Jama ustna produkuje ślinę bogatą w enzymy trawienne i dobroczynne drobnoustroje, które zapobiegają rozwojowi chorób zębów oraz przyzębia.
Jak powinna wyglądać zdrowa jama ustna?
Stan jamy ustnej powinien zostać oceniony indywidualnie przez lekarza dentystę. Niepokojące objawy, w tym: nieświeży oddech, nalot na języku, owrzodzenia dziąseł lub choroby zębów, wymagają pogłębionej diagnostyki.
Jakie choroby mogą być w jamie ustnej?
Powszechnymi chorobami w tym przypadku są m.in.: kandydoza (grzybica) jamy ustnej, próchnica, afty, halitoza, liszaj płaski i opryszczkowe zapalenie jamy ustnej.
Jakie są objawy grzybicy jamy ustnej?
Typowymi objawami grzybicy jamy ustnej (kandydozy) są m.in.: biały nalot na języku i podniebieniu, ubytki lub owrzodzenia na powierzchni błony śluzowej, nieprzyjemny zapach z ust, nadżerki (tzw. zajady), pleśniawki i/lub czerwone zmiany.
- Bałczewska E., Nowak A., Zaburzenia smakowe – dysgeusia, Nowa Stomatologia, 2000, 1–2:3–8.
- Bochenek A., Reicher M., Anatomia człowieka. Tom I. Anatomia ogólna, kości, stawy i więzadła, mięśnie, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2006.
- Bogusławka-Kapała A., Piekarska A., Ochocińska J., Cackowska-Lass A., Żółtkowska A., i Kochańska B., Ocena stężenia lizozymu i laktoferyny w ślinie pacjentów będących w późnym okresie po allogenicznej transplantacji komórek hematopoezy (HCT), Nowa Stomatologia, 2016, 2: 83–93.
- Jane B. Reece i in., Biologia Campbella, tłum. K. Stobrawa i in., Dom Wydawniczy REBIS, Poznań 2021.
Podobne wpisy o układzie pokarmowym:
Warto wiedzieć
- Choroby okrężnicy i jelita grubego
- Choroby gardła – objawy i leczenie
- Jelito grube – budowa i funkcje
- Choroby jelita cienkiego – przyczyny, objawy
- Przełyk – budowa, funkcje, najczęstsze choroby
- Odbyt – budowa, funkcje, choroby
- Niestrawność i problemy z trawieniem – skąd się biorą, jak je leczyć?
- Gardło – jak jest zbudowane, jak o nie dbać?
- Ślinianki – budowa, funkcje, choroby
- Choroby trzustki – objawy, przyczyny, leczenie
- Choroby wątroby – objawy, przyczyny, leczenie
- Wątroba – budowa, funkcje, jak dbać
- Jak działa układ pokarmowy?
- Jelito cienkie – budowa i funkcje
- Trzustka – budowa, funkcje, jak dbać
- Na czym polega proces trawienia?
- Enzymy trawienne – co to, jak działają, gdzie są produkowane
- Choroby jamy ustnej
- Choroby woreczka i dróg żółciowych – przyczyny, leczenie, profilaktyka
- Żółć – skąd się bierze, jakie pełni funkcje