Najważniejsze informacje:
- Zmiana nawyków żywieniowych może wpłynąć korzystnie na przebieg choroby. Nie istnieją jednak konkretne zalecenia żywieniowe dla osób z łuszczycą.
- Dieta przy łuszczycy powinna być zrównoważona, urozmaicona i bogata we wszystkie składniki odżywcze, witaminy oraz minerały. W te założenia najlepiej wpisuje się dieta śródziemnomorska i wegetariańska.
- Osoby chorujące na łuszczycę powinny unikać produktów przetworzonych i bogatych w nasycone kwasy tłuszczowe oraz tłuszcze trans. Niewskazane są także napoje alkoholowe, słodzone napoje gazowane i wody smakowe.

Łuszczyca jest przewlekłą chorobą zapalną skóry, która przebiega z okresami zaostrzeń i remisji. Niezwykle ważną rolę w jej leczeniu i zmniejszeniu objawów pełni odpowiednio dobrana dieta, która może pomóc w redukcji stanów zapalnych oraz wspierać układ odpornościowy. Jaka dieta przy łuszczycy skóry jest najlepsza i czego nie powinny jeść osoby chorujące na łuszczycę.
Znaczenie diety w leczeniu łuszczycy
Dieta nie zastępuje tradycyjnych metod leczenia, takich jak leczenie farmakologiczne czy pielęgnacja skóry, jednak mimo to odgrywa bardzo ważną rolę w procesie terapii. Odpowiednio dobrane nawyki żywieniowe mogą jednak pomóc w łagodzeniu objawów i poprawie ogólnego samopoczucia pacjentów. Dzieje się tak m.in. poprzez:
- złagodzenie stanu zapalnego – dieta bogata w produkty przeciwzapalne może pomóc w zmniejszeniu stanów zapalnych skóry;
- zmniejszenie masy ciała – nadmierna masa ciała niesie za sobą przewlekły stan zapalny w całym organizmie, który może nasilać objawy łuszczycy. Zbilansowana dieta pomaga z kolei w utrzymaniu prawidłowej wagi i poprawia kondycję skóry;
- wsparcie zdrowia jelit – dieta bogata w warzywa, owoce i błonnik wspiera florę bakteryjną jelit, co z kolei wpływa korzystnie na układ odpornościowy u osób z łuszczycą;
- ochrona komórek przed uszkodzeniami – dieta bogata w przeciwutleniacze wspiera regenerację skóry i chroni komórki przed uszkodzeniami.
Jaka dieta w łuszczycy jest najlepsza?
Nie ma jednej diety idealnej dla wszystkich osób z łuszczycą. Istnieje jednak kilka strategii żywieniowych, które mogą przyczynić się do złagodzenia zmian zapalnych skóry i poprawić jakość życia. Niezależnie od wybranego stylu żywienia ważne jest, aby pamiętać o tym, by spożywać regularne posiłki (5 posiłków co 3-4 godziny), wypijać co najmniej 2 litry wody dziennie, suplementować witaminę D i zrezygnować z używek, takich jak alkohol i papierosy (nadmierne spożycie alkoholu może wywołać zaostrzenie stanu zapalnego w organizmie).
Dieta przeciwzapalna pomocna na łuszczycę
Łuszczyca jest chorobą zapalną, w związku z czym dieta ukierunkowana na redukcję stanu zapalnego może pomóc w kontrolowaniu objawów. Jej bazą są takie produkty jak:
- tłuste ryby morskie (np. łosoś, makrela i sardynki), bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które mają silne właściwości przeciwzapalne;
- warzywa i owoce, zwłaszcza te bogate w przeciwutleniacze, takie jak jagody, czarne porzeczki, pomidory, papryka, brokuły, szpinak. Przeciwutleniacze pomagają w neutralizowaniu wolnych rodników, które mogą uszkadzać komórki;
- zdrowe tłuszcze, w tym m.in. oliwa z oliwek;
- orzechy i nasiona (migdały, siemię lniane, orzechy włoskie), które dostarczają zdrowych tłuszczów i błonnika.
Dieta śródziemnomorska i potencjał przeciwzapalny
Dieta śródziemnomorska uznawana za jeden z najzdrowszych modeli żywienia na świecie, który wykazuje najwyższy potencjał przeciwzapalny i może jednocześnie mieć korzystny wpływ na leczenie łuszczycy. Dieta zakłada zwiększone spożycie takich produktów jak:
- ryby i owoce morza jako główne źródło białka;
- świeże warzywa i owoce w dużych ilościach;
- nasiona roślin strączkowych, takie jak ciecierzyca czy soczewica;
- oliwa z oliwek jako główne źródło tłuszczu.
Równocześnie ważne jest, aby ograniczyć codzienne spożywanie cukrów prostych, pełnotłustych produktów mlecznych, masła, czerwonego mięsa i napojów gazowanych.
Dieta wegetariańska
Dieta wegetariańska wiąże się z eliminacją mięsa i innych produktów zwierzęcych na rzecz takich produktów jak pełnoziarniste produkty zbożowe, nasiona roślin strączkowych, owoce, warzywa, orzechy i pestki nasion. Taka zmiana w sposobie odżywiania ma kluczowe znaczenie dla ograniczenia spożycia kwasu arachidonowego, znajdującego się głównie w produktach zwierzęcych. Jest to istotne, ponieważ mniejsza ilość tego kwasu w diecie przyczynia się do redukcji produkcji substancji prozapalnych w organizmie.
Dodatkowo dieta bogata w warzywa i owoce dostarcza organizmowi duże ilości antyoksydantów, w tym witamin C, A, E, ß-karotenu oraz flawonoidów. Te cenne składniki odżywcze odgrywają ważną rolę w ochronie przed szkodliwym wpływem stresu oksydacyjnego. Stres ten jest znaczącym czynnikiem w rozwoju wielu chorób, w tym łuszczycy, ponieważ przyczynia się do powstawania wolnych rodników, które intensyfikują procesy zapalne w organizmie.
Dieta ubogokaloryczna
Głównym celem diety ubogokalorycznej jest utrata masy ciała, przy jednoczesnym osłabieniu uczucia głodu. W ramach tej diety zaleca się spożywanie produktów, które są niskokaloryczne, ale bogate w składniki odżywcze. Do zalecanych produktów należą m.in. chudy nabiał, który dostarcza białka bez nadmiaru tłuszczu, a także chude mięso i wędliny, będące źródłem niezbędnych aminokwasów. Ponadto zaleca się spożywanie młodych warzyw oraz wybranych owoców, które są źródłem witamin, minerałów i błonnika.
Ważne jest, aby unikać produktów, które mogą negatywnie wpłynąć na proces odchudzania i przyczynić się do zaostrzenia łuszczycowych zmian skórnych. Do takich produktów zaliczają się napoje słodzone cukrem, które są wysokokaloryczne i nie dostarczają wartości odżywczych, a także wypieki z dodatkiem cukru i tłuste gatunki mięs, które są bogate w nasycone kwasy tłuszczowe. Ograniczenie spożycia tych produktów jest kluczowe dla skuteczności diety ubogokalorycznej.
Dieta bezglutenowa
U niektórych osób z łuszczycą wprowadzenie diety bezglutenowej może przynieść poprawę stanu skóry, szczególnie jeśli mają one podwyższone poziomy przeciwciał związanych z nietolerancją glutenu (anty-gliadynowe przeciwciała IgA lub IgG). Warto jednak podkreślić, że nie ma dowodów na to, aby dieta bezglutenowa przynosiła korzyści w łagodzeniu łuszczycowych zmian skórnych u osób bez zdiagnozowanej nietolerancji glutenu.
Co jeść w przypadku łuszczycy?
W łagodzeniu zmian łuszczycowych pomocne może być spożywanie takich produktów jak:
- tłuste ryby bogate w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak łosoś, makrela, sardynki, śledź, tuńczyk. Ważne jest, aby spożywać je 2-3 razy w tygodniu;
- warzywa liściaste, w tym szpinak, jarmuż, sałata, rukola;
- czerwone, żółte i pomarańczowe warzywa, np. marchew, papryka, dynia;
- owoce bogate w antyoksydanty, takie jak jagody, truskawki, maliny, borówki, wiśnie;
- ciemne warzywa i owoce, np. bakłażan, czarne winogrona, buraki;
- zdrowe tłuszcze, np. oliwa z oliwek, olej lniany, olej kokosowy, które wspierają układ odpornościowy i pomagają w regeneracji skóry;
- orzechy i nasiona, np. migdały, orzechy włoskie, nasiona chia, siemię lniane;
- nasiona roślin strączkowych, np. soczewica, ciecierzyca, fasola, groch, które są doskonałym źródłem białka roślinnego, błonnika i witamin z grupy B;
- pełnoziarniste produkty zbożowe, np. brązowy ryż, quinoa, kasza gryczana, owies – zwiększone spożycie pełnoziarnistych produktów zbożowych przyczynia się do lepszej kondycji skóry i układu trawiennego;
- produkty fermentowane, np. kiszonki (kapusta, ogórki kiszone), kefir, jogurty, które wspierają zdrowie jelit i mikrobiom;
- zioła i przyprawy przeciwzapalne, w tym: kurkuma, imbir, czosnek, cebula;
- probiotyki, które mogą poprawić zdrowie jelit. Naturalnym probiotykiem są przede wszystkim produkty fermentowane, jak np. kefir, kapusta kiszona, miso.
Dieta przy łuszczycy – czego unikać?
Pacjenci zmagający się z łuszczycą powinni zwrócić szczególną uwagę na skład swojej diety, unikając produktów zawierających wysoki poziom tłuszczów nasyconych i trans. Do grupy produktów, które należy ograniczyć, zaliczają się m.in. tłuste mięsa, takie jak wieprzowina czy wołowina, a także pełnotłuste produkty mleczne, w tym: mleko o zawartości tłuszczu 3,2%, sery żółte, pleśniowe, topione, bogate w tłuszcz twarogi oraz śmietana. Ponadto zaleca się unikanie słodyczy, słonych przekąsek, fast foodów, produktów instant oraz zup i sosów w proszku, które mogą przyczyniać się do zwiększenia stanu zapalnego w organizmie i podwyższenia poziomu LDL, znanego również jako „zły” cholesterol. Taki stan rzeczy może zwiększać ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia, w tym miażdżycy.
Ważne jest też, aby wyeliminować z jadłospisu produkty zawierające duże ilości konserwantów, barwników, aromatów i innych substancji dodatkowych. Ponadto zalecane jest znaczne ograniczenie spożycia soli i cukru. Warto również pamiętać o unikaniu alkoholu, który przyczynić się do nasilenia procesów zapalnych, jak również napojów słodzonych, zarówno gazowanych, jak i niegazowanych, w tym wód smakowych, które mogą negatywnie wpływać na przebieg choroby.
Dieta dla chorych na łuszczycę – jadłospis przykładowy
Poniżej prezentujemy przykładowy jadłospis dla osób, które chcą złagodzić przebieg łuszczycy.
Oto przykładowy jadłospis dla osób chorych na łuszczycę, oparty na diecie przeciwzapalnej i bogatej w składniki wspierające zdrowie skóry oraz zmniejszające stan zapalny.
- Śniadanie: owsianka z płatków owsianych na mleku migdałowym, garść jagód, łyżka mielonego siemienia lnianego, herbata zielona lub woda z cytryną.
- Drugie śniadanie: garść migdałów lub orzechów włoskich, jabłko.
- Obiad: pieczony łosoś z ziołami i cytryną, kasza jaglana, sałatka z rukoli, pomidorów, ogórków i oliwy z oliwek.
- Przekąska: jogurt naturalny z łyżeczką miodu i odrobiną orzechów.
- Kolacja: sałatka z grillowanym kurczakiem, szpinakiem, awokado, oliwą z oliwek, pestkami dyni i sokiem z cytryny.
FAQ
Odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania dotyczące diety w terapii łuszczycy.
Jakiej witaminy brakuje przy łuszczycy?
Przy łuszczycy często występują niedobory witaminy D, która odgrywa ważną rolę w regulacji układu odpornościowego i zdrowiu skóry.
Co pogarsza łuszczycę?
Łuszczycę pogarszają stres, infekcje, urazy skóry, alkohol, palenie, niezdrowa dieta oraz niektóre leki, takie jak beta-blokery.
Który owoc nie jest dobry na łuszczycę?
Osoby z łuszczycą powinny unikać cytrusów, takich jak pomarańcze, grejpfruty i cytryny, ponieważ mogą one u niektórych pacjentów wywoływać reakcje alergiczne lub nasilać stany zapalne.
Czy przy łuszczycy skóry można jeść banany?
Banany mogą być korzystne dla osób z łuszczycą, jednak nie ma dowodów naukowych potwierdzających bezpośrednie działanie tych owoców w leczeniu łuszczycy.
Jaki chleb przy łuszczycy?
Osoby z łuszczycą powinny wybierać chleb pełnoziarnisty i niskoprzetworzony. Dobrym rozwiązaniem będzie chleb bezglutenowy, np. z mąki gryczanej, ryżowej lub owsianej.
Czy przy łuszczycy można jeść jajka?
Jajka są bezpieczne dla osób z łuszczycą. Są doskonałym źródłem białka, witamin i minerałów, przez co mogą wspierać zdrowie skóry.
Czy przy łuszczycy można jeść słodycze?
Spożycie słodyczy przy łuszczycy powinno być ograniczone, ponieważ cukier może nasilać stany zapalne i pogarszać objawy.
Czy można pić kawę przy łuszczycy?
Kawa nie szkodzi osobom z łuszczycą, jednak pod warunkiem, że jest spożywana z umiarem.
Jaki olej pić na łuszczycę?
Na łuszczycę zaleca się picie oleju lnianego oraz oleju z wiesiołka, które mają działanie przeciwzapalne i wspierają zdrowie skóry.
- Lorbiecka K., Zachowania dietetyczne a przebieg łuszczycy, Aesth Cosmetol Med. 2021.
- Antosik K., Krzęcio-Nieczyporuk E., Kurowska-Socha B. Rola diety i żywienia w leczeniu łuszczycy, Hygeia Public Health, 2017.
- Placek W., Dieta w chorobach skóry, Wydawnictwo Czelej, wydanie II, Lublin, 2022.
- Stawczyk M., Znaczenie diety w łuszczycy — przewlekłej układowej chorobie zapalnej, Forum Zaburzeń Metabolicznych 2011, vol. 2, no 3, 205–212.
Rozpocznij e-konsultację
z opcją Recepty Online
bez wychodzenia z domu.
