Dna moczanowa – dieta, co jeść, czego unikać

Najważniejsze informacje:

  • Dieta przy dnie moczanowej w połączeniu z farmakoterapią ma na celu ochronę struktury stawów i okolicznych tkanek, a także zmniejszenie częstotliwości napadów. 
  • Prawidłowa dieta będąca wsparciem leczenia dny moczanowej ma na celu obniżenie poziom kwasu moczowego we krwi
  • Osoby chore na dnę moczanową powinny wyeliminować ze swojego jadłospisu produkty zawierające związki purynowe, w tym m.in. wyciągi z mięsa, mocną herbatę, czekoladę, a także szpinak. 
  • Rekomendowana dieta przy dnie moczanowej powinna uwzględniać spożywanie produktów niskoprzetworzonych, z dużą zawartością błonnika i antyoksydantów, niską zawartością tłuszczów i poddanych określonej obróbce termicznej. 
Dna moczanowa - dieta, co jeść, czego unikać

Dna moczanowa, określana również jako podagra lub skaza moczanowa, zaliczana jest do najpowszechniej występujących schorzeń reumatycznych. Szacuje się, że choruje na nią ok. 1% światowej populacji, w tym głównie mężczyźni po 40. roku życia. Objawami klinicznymi schorzenia są m.in. nagły i silny ból stawów, ich obrzęk i zaczerwienienie. Czynnikami, które zwiększają ryzyko rozwoju dny moczanowej, jest wysokobiałkowa dieta, otyłość, choroby współistniejące (głównie nadciśnienie tętnicze i cukrzyca), a także nadużywanie diuretyków.

Zasady diety przy dnie moczanowej

Wsparciem leczenia farmakologicznego przy dnie moczanowej jest modyfikacja nawyków żywieniowych. Kluczowe jest nie tylko wyeliminowanie niektórych produktów, ale także spożywanie posiłków w sposób regularny, co 3-4 godziny. Nadrzędnym celem jest wdrożenie diety ubogopurynowej, co oznacza ograniczenie podaży związków purynowych do ok. 300 mg/d (a w skrajnych przypadkach nawet do 120 mg/d).

Ogólnymi zasadami diety przy dnie moczanowej są:

  • znaczne ograniczenie produktów bogatych w związki purynowe, w tym przede wszystkim podrobów, mięsa, ryb, owoców morza i drożdży;
  • unikanie nadmiernego spożywania produktów bogatych w cukry, w tym syropu glukozowo-fruktozowego, fruktozy i syropu kukurydzianego;
  • konieczność zrezygnowania z picia alkoholu;
  • odstawienie leków o działaniu moczopędnym;
  • spożywanie niewielkich posiłków w regularnych odstępach czasowych, najlepiej co 3–4 godziny;
  • regularne nawadnianie organizmu – rekomenduje się picie minimum od 2 do 3 litrów płynów dziennie, w tym głównie niegazowanej, niesłodzonej wody mineralnej;
  • monitorowanie masy ciała – w przypadku pojawienia się nadwagi lub otyłości, kluczowe jest ograniczenie spożywanych kalorii, a w razie konieczności skorzystanie z pomocy dietetyka;
  • aktywne leczenie farmakologiczne ewentualnych chorób współistniejących, w tym przede wszystkim nadciśnienia tętniczego, cukrzycy, miażdżycy i hipercholesterolemii. 

Liczne badania naukowe wykazały, że najlepsze efekty we wsparciu leczenia dny moczanowej daje dieta śródziemnomorska oraz DASH (ang. Dietary Approaches to Stop Hypertension). Obie z nich nie tylko dostarczają organizmowi cennych substancji odżywczych i są lekkostrawne, ale także przyczyniają się do spadku masy ciała, co zmniejsza ryzyko zaostrzenia objawów podagry i pozytywnie wpływa na efekty terapii farmakologicznej.

Co jeść przy dnie moczanowej – produkty zalecane

Celem diety stosowanej w przypadku dny moczanowej jest przede wszystkim obniżenie produkcji kwasu moczowego, ograniczenie ryzyka pojawienia się bolesnych dolegliwości związanych z chorobą (lub zmniejszenie ich częstotliwości i/lub intensywności), a także spowolnienie procesów uszkodzenia stawów. 

Bazę posiłków stosowanych w diecie przy dnie moczanowej powinny stanowić produkty ubogie w puryny (mała lub średnia zawartość).

Produktami zalecanymi w przebiegu dny moczanowej są:

  • niskotłuszczowe mleko i przetwory mleczne, w tym: kefiry, jogurty, maślanki, twarogi;
  • produkty pełnoziarniste, w tym: ciemne pieczywo, ryż i makarony, kasze, płatki owsiane;
  • świeże warzywa, głównie: papryka, cykoria, sałata, kalarepa, marchew, kalafior, ziemniaki, natka pietruszki, szparagi, seler, ogórek;
  • owoce, w tym: wiśnie, jabłka, gruszki, banany, pomarańcze, kiwi, jagody, ananas, maliny i truskawki;
  • orzechy i pestki;
  • nasiona roślin strączkowych, w tym: soja, ciecierzyca, fasola, bób;
  • oleje roślinne tłoczone na zimno, głównie olej lniany, z pestek winogron i oliwa z oliwek.

W niewielkich porcjach i sporadycznie można również spożywać ryby (łososia, makrelę, dorsza, sandacza i flądrę), a także kukurydzę i grzyby (nie częściej niż 2 razy w tygodniu). 

Przygotowując posiłki mające służyć obniżeniu poziomu kwasu moczowego krwi, rekomenduje się ich duszenie i gotowanie (przede wszystkim na parze). Dietetycy przestrzegają przed smażeniem i pieczeniem z dodatkiem tłuszczów.

Czego nie jeść przy dnie moczanowej

Historycznie dna moczanowa określana była mianem choroby bogaczy (choroby królów). Było to związane z dietą stosowaną głównie przez osoby uprzywilejowane, w tym koronowane głowy. W ich codziennym menu dominowało bowiem tłuste mięso i podroby, co sprzyja nadmiernemu gromadzeniu się kryształów kwasu moczowego w organizmie. 

Z diety osób cierpiących na dnę moczanową należy wyeliminować produkty bogate w puryny, a przede wszystkim:

  • pasztety,
  • podroby, w tym głównie: wątroba, ozorki, serca i nerki,
  • galarety mięsne,
  • owoce morza, w tym: homary, krewetki i małże,
  • konserwy,
  • drożdże piekarskie,
  • wywary mięsne,
  • alkohol,
  • produkty wysoko przetworzone, w tym wyroby cukiernicze i typu fast-food. 

Jakich owoców nie jeść przy dnie moczanowej?

W przypadku diety mającej na celu obniżenie kwasu moczowego we krwi można jeść praktycznie wszystkie owoce. Jedyne ograniczenie dotyczy ilości spożywanych owoców, a w szczególności rabarbaru. Ich jedzenie odradza się przede wszystkim osobom, które borykają się z chorobami nerek (głównie kamieniami nerkowymi), osteoporozą i problemami ze stawami. 

W skład rabarbaru wchodzą duże ilości kwasu szczawiowego, który może przyczynić się do wypłukiwania z organizmu żelaza, wapnia i magnezu.

Ile puryn dziennie przy dnie moczanowej?

Maksymalna ilość puryn w codziennej diecie nie powinna przekraczać ilości 300 mg/d. Osoby, które doświadczają wzmożonych dolegliwości bólowych powinny spożywać ich znacznie mniej – 120 mg/d.

Co pić przy dnie moczanowej?

Nawadnianie w przypadku dny moczanowej ma nadrzędne znaczenie, ponieważ przyczynia się do znacznego obniżenia kwasu moczowego we krwi, który wydalany jest razem z moczem. Dietetycy podkreślają, że najlepszym płynem jest zwykła woda mineralna, bez dodatku barwników, gazu i cukru. 

Rekomendowane jest także picie niskotłuszczowych i niesłodzonych produktów mlecznych, w tym głównie jogurtów, kefirów i maślanek. Co ciekawe, pozytywny efekt wywiera również picie niewielkich ilości kawy. Osoby, które regularnie piją ten czarny napój wykazują, znacznie mniejsze ryzyko rozwoju dny moczanowej. 

W przebiegu dny moczanowej nie zaleca się picia:

  • alkoholu, w tym także piwa (co ma związek z obecnością dużych ilości drożdży),
  • napojów słodzonych i gazowanych,
  • napojów energetycznych.

W miarę możliwości warto ograniczyć także picie soków, co ma związek z obecnością w ich składzie fruktozy. 

FAQ

Poniżej znajdują się odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania dotyczące diety przy dnie moczanowej.

Czy witamina B12 jest dobra na dnę moczanową?

Suplementację witaminą B12 u osób z dną moczanową należy skonsultować z lekarzem. Związek ten wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i krwionośnego. Niektóre badania wskazują, że regularne przyjmowanie witaminy B12 może przyczyniać się do obniżenia stężenia kwasu moczowego w organizmie.

Czy można jeść ogórki kiszone przy dnie moczanowej?

Spożywanie ogórków kiszonych przy dnie moczanowej jest dozwolone, jednak ze względu na dużą zawartość soli w ich składzie, warto ograniczyć ich ilość.

Jakie zupy można jeść przy dnie moczanowej?

W przypadku dny moczanowej nie zaleca się spożywania zup na mocnych wywarach mięsnych. Znacznie lepszym wyborem będą zupy-kremy przygotowane na bazie warzyw.

Czy można spożywać cytrynę przy dnie moczanowej?

Dodanie soku z cytryny do wody mineralnej pozwala na rozpuszczenie kamieni nerkowych, a także szybsze wydalanie kwasu moczowego.

Jaki wpływ ma witamina D3 na dnę moczanową?

Badania wykazały, że osoby cierpiące na dnę moczanową mają obniżony poziom witaminy D3. Jednakże zasadność jej suplementacji należy skonsultować z lekarzem.

Czy przy dnie moczanowej można pić kawę?

Kawę, w ilościach ograniczonych, można pić w przebiegu dny moczanowej.

Czy przy podagrze można pić alkohol?

Osoby cierpiące na podagrę nie powinny pić alkoholu ze względu na dużą zawartość puryn.

Bibliografia
  1. Drzewiecka K. i Suliburska J., Dietoterapia skazy moczanowej, Forum Zaburzeń Metabolicznych, 2012, 3(3):125–129.
  2. Pilarski Ł., Bogdański P. i Pupek-Musialik D., Dna moczanowa — antyczna choroba wciąż problematyczna w XXI wieku, Forum Zaburzeń Metabolicznych, 2012, 3(4):160–166.
  3. Yokose C., McCormick N., Choi H.K, The role of diet in hyperuricemia and gout, Curr Opin Rheumatol, 2021, 33(2):1.
e-Konsultacja po Receptę Online Dna moczanowa

Rozpocznij e-konsultację
z opcją Recepty Online
bez wychodzenia z domu.