Witamina D spełnia w naszym organizmie bardzo istotne zadania. Jej rola jest tak naprawdę nieoceniona – wpływa na prawidłowe funkcjonowanie oraz koordynuje działanie wielu narządów i układów. Osoby borykające się ze skutkami jej niedoborów już wiedzą, jak ważna jest witamina D.
Witamina D chroni nas przed szeregiem chorób cywilizacyjnych. Należy do substancji rozpuszczalnych w tłuszczach, co oznacza, że nie jest wydalana razem z moczem, lecz magazynowana w wątrobie i tkance tłuszczowej. Niestety, większość naszego społeczeństwa ze względu na szerokość geograficzną, w jakiej żyjemy, oraz dietę, jaką wybieramy, zmaga się z niedoborem witaminy D.
Pomimo tego, że niedobór witaminy D bardzo niekorzystnie wpływa na cały organizm, najbardziej destrukcyjnie działa na trzy układy: sercowo-naczyniowy, immunologiczny oraz nerwowy. Wystąpienie pewnych objawów może sugerować, że borykamy się ze sporym deficytem witaminy D w naszym ciele. Należą do nich:
częste infekcje,
zmęczenie, osłabienie, apatia,
nagłe zmiany nastroju,
bezsenność,
pogorszenie stanu skóry i włosów,
nadmierne wypadanie włosów,
silne bóle głowy niewiadomego pochodzenia,
trudności w gojeniu ran,
nasilające się bóle mięśni, kości, pleców.
Niedobór witaminy D skutkować może poważnymi schorzeniami, wpływając na:
układ odpornościowy
Niskie stężenie witaminy D przyczynia się do zwiększonej podatności na wszelkiego rodzaju infekcje oraz ogólnego osłabienia układu immunologicznego.
układ kostny
Witamina D zapewnia prawidłową gospodarkę wapniowo-fosforanową. Te dwa pierwiastki biorą udział w mineralizacji tkanki kostnej, stając się głównymi budulcami kości i zębów. Niedobór witaminy wpływa na rozregulowanie tego procesu.
układ sercowo-naczyniowy
Niewiele osób kojarzy witaminę D ze zdrowym sercem. A jednak! Prawidłowy jej poziom chroni przed zawałem, udarem oraz chorobą wieńcową.
układ nerwowy
Witamina D wpływa na proces dojrzewania komórek ośrodkowego układu nerwowego. Jej brak może doprowadzić nawet do zaburzenia prawidłowego funkcjonowania mózgu.
nowotwory
Najnowsze badania jasno wskazują na to, że regularnie przyjmowana witamina D może pomóc w hamowaniu rozwoju nowotworów.
cukrzycę
Niski poziom witaminy D prowadzi do rozwoju insuliooporności. Utrzymujące się zbyt wysokie stężenie glukozy we krwi grozi cukrzycą.
ciążę
Właściwa podaż witaminy D w ciąży jest niezwykle istotna nie tylko dla zdrowia przyszłej mamy, ale też dla prawidłowego rozwoju dziecka. Jej deficyt ma swoje konsekwencje w życiu płodowym, ale także noworodkowym.
Osoby stosujące diety wykluczające pewne grupy produktowe są zdecydowanie bardziej narażone na niedobory witaminy D. Mowa tu w szczególności o wegetarianach, weganach oraz alergikach. W ich przypadku suplementacja jest absolutna koniecznością.
Często popełniamy błędy żywieniowe, które mogą zaburzyć prawidłowe wchłanianie witaminy D. Jadłospis ubogi w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, wapń czy inne witaminy, ale także nadużywanie alkoholu poważnie utrudniają przyswajanie witaminy D z pożywienia. Wpływ na jej wchłanianie ma zbyt duża ilość produktów wysokobłonnikowych, ale też przyjmowanie na stałe niektórych leków. W grupie ryzyka znajdują się diabetycy, osoby otyłe oraz chorujący na nadciśnienie tętnicze.
Osoby szczególnie narażone na niedobór witaminy D powinny jak najszybciej rozpocząć suplementację. Ponieważ na rynku dostępnych jest sporo produktów, przed dokonaniem wyboru warto skorzystać z doświadczenia i wiedzy specjalisty. Za pośrednictwem serwisu Receptomat.pl umówisz się na e-konsultację. Zapraszamy!
e-Konsultacja z Receptą Online