Warfin - czego nie wolno jeść, stosując ten lek?
Podczas stosowania leku Warfin należy pamiętać, że na efekty leczenia ma wpływ poziom witaminy K. Wynika to z faktu, że działanie przeciwzakrzepowe warfaryny jest oparte na antagonizmie względem witaminy K. Produkty zawierające witaminę K mogą być obecne w diecie, ale powinny być spożywane w miarę równomiernie. Są to m.in.:
- awokado,
- brokuły,
- brukselka,
- kapusta,
- olej kanola,
- szczypior,
- kolendra,
- skórka ogórka,
- cykoria,
- liście kapusty włoskiej,
- kiwi,
- liście sałaty,
- liście mięty,
- gorczyca sarepska,
- oliwa z oliwek,
- pietruszka,
- groszek,
- pistacje,
- szpinak,
- olej sojowy,
- liście herbaty.
Osoby przyjmujące Warfin nie powinny spożywać produktów z żurawiną, gdyż może ona nasilać działanie warfaryny. W interakcje z warfaryną potencjalnie wchodzi wiele ziół, w tym miłorząb, czosnek, papaja, szałwia, żeń-szeń i dziurawiec zwyczajny. Nie należy ich stosować bez konsultacji z lekarzem.