Użytkownik serwisu Receptomat | 113 dni temu

Warfin - czego nie wolno jeść, stosując ten lek?

avatar mgr farm. Aleksandra Kowalczyk

Podczas stosowania leku Warfin należy pamiętać, że na efekty leczenia ma wpływ poziom witaminy K. Wynika to z faktu, że działanie przeciwzakrzepowe warfaryny jest oparte na antagonizmie względem witaminy K. Produkty zawierające witaminę K mogą być obecne w diecie, ale powinny być spożywane w miarę równomiernie. Są to m.in.:

  • awokado,
  • brokuły,
  • brukselka,
  • kapusta,
  • olej kanola,
  • szczypior,
  • kolendra,
  • skórka ogórka,
  • cykoria,
  • liście kapusty włoskiej,
  • kiwi,
  • liście sałaty,
  • liście mięty,
  • gorczyca sarepska,
  • oliwa z oliwek,
  • pietruszka,
  • groszek,
  • pistacje,
  • szpinak,
  • olej sojowy,
  • liście herbaty.

Osoby przyjmujące Warfin nie powinny spożywać produktów z żurawiną, gdyż może ona nasilać działanie warfaryny. W interakcje z warfaryną potencjalnie wchodzi wiele ziół, w tym miłorząb, czosnek, papaja, szałwia, żeń-szeń i dziurawiec zwyczajny. Nie należy ich stosować bez konsultacji z lekarzem.