Użytkownik serwisu Receptomat | 113 dni temu

Jakich owoców i warzyw nie jeść, zażywając Warfin?

avatar mgr farm. Aleksandra Kowalczyk

Podczas stosowania warfaryny należy zachować ostrożność przy spożywaniu owoców i warzyw bogatych w witaminę K, gdyż to ona jest punktem uchwytu leku Warfin. Nie trzeba całkowicie rezygnować z tych produktów, ale ich poziom w diecie powinien być stały, tak aby nie dochodziło do wahań INR.

  • Owoce bogate w witaminę K to m.in.: kiwi, borówki, czarna porzeczka.
  • Warzywa bogate w witaminę K to m.in.: szpinak, sałata, pietruszka, brukselka, jarmuż, brokuły, kapusta pekińska, kapusta czerwona, szparagi, liście bazylii, liście kolendry, groszek.

Ponadto osoby zażywające Warfin nie powinny pić soku żurawinowego i grejpfrutowego ani jeść przetworów z żurawiną.